Ortaokul matematik öğretmenlerinin matematik öğretmenliği özel alan yeterliklerinin incelenmesi
An investigation of mathematics teaching special field competences of secondary school mathematics teachers
  1. Tez No: 472274
  2. Yazar: MUSTAFA KANDIRMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul, Matematik Dersi, Matematik Öğretmeni, Özel Alan Yeterlikleri, Secondary School, Mathematics Class, Mathematics Teacher, Special Field Competences
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma, ortaokul matematik öğretmenlerinin matematik öğretmeni özel alan yeterliklerini, öğretmenlerin gözlemlenmesi ve öğretmen görüşlerine göre belirlemek amacına dayalı nitel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Malatya İli'nde bulunan ortaokullarda görev yapan ve amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 20 ortaokul matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, gözlem ve görüşme formları kullanılarak toplanmıştır. Örneklemi oluşturan öğretmenler, öncelikle ders ortamında gözlemlenmiş, daha sonra ise gözlemlenen her öğretmen ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin öğrencilerin bireysel farklılıklarını dikkate aldığı ve okul-içi çoklu öğrenme ortamları oluşturdukları sonucuna ulaşılmış ve matematik dersinde, öğrencilerin matematik dersi becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler yaptıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, araştırmada, öğrenmenin daha etkili olması için öğretmenlerin teknolojik kaynaklar kullandıkları ve öğrencilerinin derse karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlamak için etkinlikler yaptıkları sonucuna da ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra, araştırmada, öğretmenlerin ölçme araçlarını geliştirirken meslektaşlarıyla işbirliği yaptıkları ve değerlendirme sonuçlarına göre öğrenciler için yeni öğrenme hedefleri belirledikleri tespit edilmiştir. Son olarak, bu araştırmada, öğretmenlerin bilimsel araştırmalar yapmadıkları, yapılmış bilimsel araştırmaların sonuçlarını kullanmadıkları ve matematik eğitimi ile ilgili çalıştaylara katılmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study is a qualitative research which aims to determine the mathematics teaching special field competences of secondary school mathematics teachers by means of observation of teachers and collection of their opinions. The sample of the study is composed of 20 secondary school Mathematics teachers working in the city centre of Malatya province in the 2016-2017 school year. The teachers were selected randomly using purposeful sampling method, and the data were collected through observation and interview forms. The teachers composing the research sample were observed during the classes, and then each of them was interviewed. As a result, it was determined that teachers take into account their students' individual differences and accordingly create diverse learning environments in their schools. It was also determined that teachers perform different activities during mathematics classes with the aim of improving students' Mathematics skills. It was also found out that teachers use technological resources in order to make learning more effective and conduct activities in order to help students develop positive attitudes towards the class. In addition to this result, the present study found out that teachers cooperate with their colleagues while developing assessment instruments and set new targets for their students in accordance with evaluation results. In conclusion, it was determined that teachers neither do scientific research nor use the results of scientific studies, and that they do not join workshops of mathematics education.