Kur'an kıssaları bağlamında aile olgusu
Family phenomenon in the context of Qur'an anecdotes
- Tez No: 472277
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıssa, mesel, peygamber, aile, ebeveyn, Anecdotes, parable, prophet, family, parents
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kur'an'ın önemli bir bölümünü oluşturan kıssalar insanlar için örnek olma özelliği taşımaktadır. Kur'an, vahye muhatap olmuş peygamberlerin hayatlarını ve tebliğ süreçlerini insanlara rehberlik etmesi için zikretmiştir. Peygamberler insanların uymak zorunda oldukları kuralların bizzat uygulayıcısıdırlar. Bu uygulamayı sözlü, fiili tutum ve davranışlarıyla göstermektedirler. Peygamberlerin ve örnek şahsiyetlerin aile hayatlarında bir ebeveyn, bir evlat ve bir kardeş olarak yaşadıkları tecrübe bizim için yol gösterici olmaktadır. Sağlam ve kalıcı bir aile birlikteliğinin oluşmasında muhataba düşen görev, bu tecrübelerden faydalanmaktır. Çalışmamız giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmada ele alınan konunun önemi, konunun amacı, yöntemi ile kapsam ve sınırlılıkları belirlenmiştir. Birinci bölümde kıssanın kavramsal çözümlemesi yapılarak kıssa ve yakın anlam ilişkisi olan kelimelerin lügatte ve Kur'an'daki kullanımlarının manaları tespit edilmiştir. Kıssaların muhtevası, kıssaların masalsı ve mitolojik unsurlar içerip içermediği, kıssaların öne çıkan özellikleri, kıssaların maksatları ve mesajları konuları ele alınmıştır. Yine bu bölümde Kur'an'da aile olgusu başlığı altında ailenin anlamı üzerinde durulmuştur. Evlilik, eş, çocuklar, anne baba arasında yaşanan aile içi konular işlenmiştir. İkinci bölümde ise kıssalardaki aile yapılarından örnekler sunulmuş, burada anne, baba, eş, evlat, kardeş olarak sergilenen tutum ve davranışlar incelenmiş, olumlu olumsuz yönleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bütün bunların günümüz aile hayatı için önemi vurgulanmıştır. Araştırmanın sonuç kısmında ise elde edilen veriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Anecdotes that make up an important part of the Qur'an bear features of being exemplifying. The Qur'an mentions that the life and rescript process of the prophets, who are subject to revelation to guide the people. Prophets are personally the practitioners of the rules that people have to obey. They demonstrate this practice with verbal and actual attitudes and behaviors. The experience of the prophets and example persons as a parent, a son and a brother in family life are also a guide for us. It is the duty of the interlocuters to take advantage of forming a well-established and permanent family union and applying this to the life. Thesis was comprised of introduction, two main parts and the result. In the introduction part, the importance of the subject which was discussed in the research, the aim and method of the subject were determined with the scope and limitations of the subject. In the first chapter, the meanings of the usage of the words which have close meaning relations in the dictionary and the Qur'an were determined by making conceptual analysis of anecdotes. The contents of the anecdotes, whether they consist of fabulous and mythological components or not, the outstanding features, the purposes and the meanings of anecdotes were discussed. Again in this chapter, the meaning of family under the title of family phenomenon in the Qur'an was emphasized. Family issues between marriage, spouse, children and parents were worked on. Example family life was studied in the second part and they were dealt with in order to get the necessary lessons in terms of the attitudes and behaviors that they displayed as mother, father, wife, sons and daughters, brother and sisters. In the conclusion of the research, the obtained data were presented.