Ortaokul öğretmenlerinin öz yeterlik algıları ile mesleğe yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between secondary school teachers' self efficacy beliefs and attitude towards teaching
- Tez No: 472281
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz yeterlik inancı, Tutum, Öğretmen yetiştirme, Self-efficacy belief, Attitude, Teacher training
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğretmenlerinin mesleki öz yeterlik algıları ve tutum düzeylerini belirleyerek onların bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ve iki değişken arasındaki olası ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma betimsel tarama modellerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş il merkezindeki milli eğitime bağlı ortaokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Dulkadiroğlu ve Onikişubat merkez ilçelerindeki toplam 15 ortaokulda görev yapan 384 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında ortaokul öğretmenlerinin mesleki öz yeterlik algılarını belirlemek amacıyla Tschannen-Moran and Woolfolk Hoy (2001) tarafından geliştirilip Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya'nın (2005) Türkçe'ye uyarladığı“Öğretmen Özyeterlik Ölçeği”, mesleğe yönelik tutumlarını ölçmek için ise Atalmış, Döş ve Kayran (2016) tarafından geliştirilen“Öğretmenlik Tutum Ölçeği”ve katılımcıların kişisel özelliklerini belirlemek için“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin istatistiki analizi SPSS 21.0 programı ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ortaokul öğretmenlerinin mesleki öz yeterlik algılarının“oldukça yeterli”, mesleki tutumlarının ise“tamamen katılıyorum”düzeyinde olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin mesleki öz yeterlik algılarının öğretmenlerin mesleki kıdemlerine göre anlamlı olarak farklılaştığı belirlenmiştir. Bunun yanında öğretmenlerin mesleğe ilişkin tutumlarının cinsiyet, branş, öğrenim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılık gösterdiği saptanmıştır. Son olarak ortaokul öğretmenlerinin mesleki öz yeterlik algıları ile tutumlarının orta düzeyde, olumlu yönde ilişkili olduğu; öz yeterlik algılarının mesleki tutum düzeylerini anlamlı olarak yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine teaching self-efficacy beliefs, the attitudes of middle-school teachers and to show whether they differ according to some variables and the possible relationship between two variables. Study was performed by using relational screening method from the descriptive survey models. The target population of the study is comprised of the teachers who perform a duty in secondary schools which is connected with national education in Kahramanmaraş city center 2015-2016 academic year. Sample of the research is comprised of 384 teacher who perform a duty in total 15 secondary school in Dulkadiroğlu and Onikişubat central district. Within the scope of study,“Teacher Self-efficacy Scale”which is improved by Tschannen-Moran and Woolfolk Hoy (2001), which is adapted to Turkish by Çapa Çakıroğlu and Sarıkaya (2005) so as to determine the professional selfefficacy beliefs of middle-school teachers,“Teaching Attitude Scale”which is improved by Atalmış, Döş ve Kayran (2016) so as to measure their attitudes towards profession and“Personal Information Form”were used. Statistical analysis of data was tested with SPSS 21.0 program. According to results of study it is confirmed that the professional selfefficacy of secondary school teachers is“pretty enough”, their professional attitudes is in the level of“totally agree”. Furthermore, it is determined that the professional self-efficacy beliefs of teachers statistically significant differentiates comparing to professional seniority of teachers. Besides that, it is confirmed that the attitudes of teachers towards profession significantly change in terms of the variances of sex, branch, educational background and professional seniority. In conclusion, it is determined that the professional self-efficacy beliefs and attitudes of middle-school teachers are in medium level, are positively related; self-efficacy beliefs significantly predict the professional attitude levels.