Türkiye'de bilgi ekonomisi ve Türkiye-Güney Kore karşılaştırması
Information economy in Turkey and comparison of Turkey - South Korea
  1. Tez No: 472293
  2. Yazar: HASRET VAROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Bilgi Ekonomisi, Bilgi Toplumu, Güney Kore, Bilim ve Teknoloji, Turkey, Information Economy, Information Society, South Korea, Science and Technology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bilgi ekonomisi, bilginin bir üretim faktörü olarak kullanılması sonucu sosyal ve iktisadi yaşamı verimli hale getiren, çağın gerekleri doğrultusunda sürekli kendini yenileyebilen bir ekonomik sistemdir. 20. Yy. ın sonlarına doğru küreselleşme ile bilgi ve iletişim teknolojileri dünya gündeminde sıkça yer alan kavramlar olmuştur. 21. Yy. dan itibaren bu iki olguda meydana gelen olağanüstü gelişmeler bilgi ekonomisi kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu dönemden günümüze, bilgi, önemli bir üretim faktörü olarak hakimiyetini sürdürmektedir. Güney Kore, bilgi ekonomisiyle 1960'lı yıllarda tanışmış, günümüzde ise bu alanda lider ülkelerden biri haline gelmeyi başarmıştır. Türkiye'nin bilgi ekonomisi ile tanışması ise, Güney Kore'den daha geç yıllarda 1990'lı yıllarda olmuştur. Güney Kore, özellikle uyguladığı bilim ve teknoloji politikaları ile ihracata dayalı sanayileşme politikaları sayesinde bilgi ekonomisi alanındaki başarısını elde etmiştir. Ayrıca devletin ekonomide aktif rol alması, eğitim sisteminde etkin politikaların uygulanması, sermayenin doğru yerlere yönlendirilmesi ve Ar-Ge harcamalarının olabildiğince yüksek tutulması başarının arkasındaki diğer faktörlerdir. Türkiye'de ise bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin oldukça yavaş bir zeminde yürümesi Türkiye'nin Güney Kore'nin gerisinde kalmasına neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı, bilgi ekonomisinin iki ülke arasındaki gelişme düzeyini karşılaştımak, farklılık nedenlerini ortaya koymak ve özellikle Güney Kore'nin bu başarısının altında yatan unsurları gün yüzüne çıkarmaktır. Çalışma yöntemi olarak korelasyon analizi seçilmiştir. Bu bağlamda Türkiye ve Güney Kore, öncelikle teorik anlamda bir karşılaştırmaya tabi tutulmuş, ardından korelasyon analizi ile sayısal anlamda bir karşılaştırma yapılmıştır. Yapılan analizlerin iktisat mantığıyla yorumlanması sonucu Güney Kore'nin Türkiye'den farklı olarak özellikle teknoloji, ar-ge, eğitim, patent gibi önemli alanlarda yatırımlar yaptığı ve bilgi ekonomisi anlamında sürekli bir gelişim gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The information economy is an economic system where information is used as a factor of production, which makes social and economic life productive, and that can constantly renew itself according to the needs of the current times. Information and communication technologies have become commonly used concepts on the global agenda along with the globalization toward the end of 20th century. Extraordinary developments in these two phenomena as of 21st century resulted in the concept of 'information economy'. Information maintains its dominance as an important production factor since then. South Korea was introduced with the information economy in the 1960s, and it has now become one of the leading countries in this field. Information economy was introduced to Turkey in the late 1990s, much later than South Korea.South Korea has achieved its success in the field of information economy, in particular through science and technology policies and export-based industrialization policies that it has adopted. In addition, the government's active role in the economy, implementation of effective policies in the education system, directing the capital to the right areas and keeping R&D expenditures as high as possible are other factors leading to this success. South Korea outpaced Turkey since scientific and technological developments in Turkey occur at a slow pace. This study intends to compare the development level of the information economy between two countries, to present the reasons for differences and particularly, to reveal the underlying factors of the success of South Korea. Correlation analysis was selected as the study method. In this context, Turkey and South Korea are first subjected to a theoretical comparison, followed by a correlation analysis and a numerical comparison. As a result of the interpretation of analyses based on the economic logic, South Korea has made investments in important areas such as technology, R&D, education and patents, and has shown a continuous improvement in terms of information economy.