Bartın Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların kuruluş yeri
The rationality of companies operating in Bartın Organized Industrial Zone
- Tez No: 472294
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M SAİD CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yer Seçimi Rasyonalitesi, Organize Sanayi Bölgesi, Sanayi, Bartın Organize Sanayi Bölgesi, Location Selection Rationality, Organized Industrial Zone, Industry, Bartın Organized Industrial Zone
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bölgeler arası dengesizliklerin azaltılmasında bir araç olarak kullanılan Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların kuruluş yeri seçimi yaparken rasyonel davranıp davranmadıklarının tespiti amaçlanmaktadır. Rasyonel kuruluş yeri seçimi yaparken kullanılan kriterler ise maliyet avantajı, pazara yakınlık, hammaddeye yakınlık, işgücüne yakınlık, limanlara yakınlık gibi kriterlerdir. Yapılan çalışmada Bartın OSB'nde faaliyet gösteren firmaların bu bölgede bulunma sebepleri araştırılmış ve işletme kuruluş yeri seçimi kriterleri ile karşılaşılmıştır. Bu sayede rasyonel seçim yapıp yapmadıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma da teorik analizlerin akabinde Bartın OSB'nde bulunan 22 işletmeye anket çalışması yapılmıştır. Soruları cevaplamayı kabul eden 16 firma ile gerçekleşen anket çalışması sonucunda; faaliyette bulunan firmaların çoğunluğunun Bartın OSB'nde bulunma sebebinin, devletin sunmuş olduğu teşvik politikalarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Teşvik politikalarının sona ermesi ile Bartın ilinde üretim yapmaya devam etmelerinin nedeni ise taşıma maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Yapılan tez çalışması sonucunda, Bartın OSB'nde faaliyette bulunan firmaların kuruluş yeri seçiminde rasyonel davranmadıkları sonucunun tespiti ile sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine whether companies operating in Organize Industrial Zones (OIZ) which are used as a tool to reduce imbalances between regions are rational in choosing the site of establishment. Criteria used when choosing a rational institution location are cost advantage, closeness to market, proximity to raw material, proximity to labor, proximity to ports. In this study, the reasons why companies operating in Bartın OIZ are located in this region have been researched and found the criteria of establishment location selection. It was tried to be determined whether they made rational choice or not. Following the theoretical analyzes, the survey was conducted in 22 enterprises in Bartın OIZ. As a result of the questionnaire survey with 16 companies who accepted to answer the questions; The fact that the majority of the companies in operation are in Bartın OIZ has the incentive policies that the government has presented. The reason for continuing to produce in the Bartın province with the end of the incentive policies is that the transportation costs are high. As a result of the thesis work, Bartın resulted in the determination of the fact that companies operating in OIZ do not act rationally in choosing the establishment place.