28 Şubat sürecinde medya ve siyaset ilişkisi
The relationship between media and politics in the process of february 28th
  1. Tez No: 472300
  2. Yazar: MURAT DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CERİTLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Radio and Television, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: 28 Şubat, Medya ve Siyaset, Medya ve Manipülasyon, Refah Partisi, February 28th, Media and Politics, Media and Manipulation, Refah Party
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Medya, tarihsel seyri içerisinde kâğıttan internet ağına varıncaya kadar birçok alanda toplumlara etkisi göz ardı edilemez bir varlığa sahiptir. Türk Siyasal Hayatı, bu varlığı 28 Şubat Sürecinde açık bir şekilde gördüğü söylenebilir. Bu anlamda“28 Şubat Sürecinde Medya ve Siyaset İlişkisi”adlı tezin amacı, 28 Şubat Süreci'nde medyanın siyasal alana nasıl bir etkisinin olduğunu görebilmektir. Bu amaç doğrultusunda sosyo-ekonomik ve siyasal olarak, tarihsel perspektif üzerinden medyanın gücü anlatılmaya çalışılmıştır. Bu minvalde medyanın, manipülatif eylemlerle, siyasal ve toplumsal huzursuzluğa sebep olabileceği de anlatılmak istenmiştir. Konunun incelenmesi sosyolojik bir modele tabi tutularak, bu modelleme ışığında Refah Partisi ve Refahyol Hükümeti'ne karşı manipülatif eylemlerin tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Başta Hürriyet, Milliyet ve Sabah gazetelerinin manşetleri olmak üzere, ulaşılabildiğimiz muhtelif örnek veriler de yine aynı modelleme üzerinden incelenmeye çalışılmıştır. Bu incelemeler ışığında medya, siyasal, sosyal, ekonomik ve askeri alana kadar birçok alanı manipüle edebilen (yönlendirebilen) bir varlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda Türk Siyasal Hayat'ında önemli bir yere sahip olan 28 Şubat Sürecinde, medyanın, manipülasyon aracı olduğu ve“vesayet”haline büründüğü söylenebilir. Laik-anti laik toplum karşıtlığı söylemlerini ortaya atan, RP ve Erbakan'ı ötekileştirerek halkı manipüle etmeye çalışan, Ordu-Hükümet gerginliği varmış gibi göstererek gerginliğin oluşmasını sağlayan, beraberinde“Refahyol”koalisyonunun bozulması için toplumsal kamuoyunun oluşumunda bizzat yer alan bir“medya”görüldüğü söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The media has an unignorable effect on communities on many areas, from paper to internet in its historical process. The Turkish political life can be said to have seen this effect clearly in the February 28th Period. In this sense, the purpose of the thesis entitled“The Relationship between Media and Politics in the Process of February 28th”is to see how the media influences the political sphere in the February 28th Process. For this purpose, as socio-economical and political, we tried to explain the power of the media from a historical perspective. It is also aimed to explain that the media can cause political and social unrest with manipulative actions. The investigation of the subject was subjected to a sociological modality and it was attempted to detect the manipulative actions against the Refah Party and the Refahyol Government in this modeling way. Various sample data which can be reached including the headlines of Hürriyet, Milliyet and Sabah newspapers were tried to be examined through the same model. In these studies, the media emerges as an entity that can manipulate many fields such as politics, social, economics and military. In this sense, it can be said that in the February 28 Process, which has an important place in Turkish Political Life, the media is a means of manipulation and becomes“guardianship”. Raising secular-anti secular society rhetoric, trying to manipulate the people by alienating the RP and Erbakan, trying to show that as if there were a tension between army and government and by this way trying to make it happen, it is seen that there is a“media”that takes place in the formation of social public opinion in order to deteriorate the Refahyol coalition.