Sosyal medya pazarlamasının tüketici davranışları bağlamında demografik değişkenler açısından farklılaşmasının incelenmesi
The analysis of social media marketing demographic variables of differentiation in the context of consumer behavior
  1. Tez No: 472302
  2. Yazar: İSMET ANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN NARDALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Araçları, Sosyal Medya Pazarlaması, Dijital Pazarlama, Sosyal Medyada Tüketici Davranışları, Social Media, Social Media Tools, Social Media Marketing, Digital Marketing, Consumer Behaviors in Social Media
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojileri hızla gelişmektedir. Bu gelişme hem işletmelerin hem de tüketicilerin internet ve web araçlarını daha fazla kullanmasına yol açmaktadır. İnternet ve web araçlardan en önemlisi ise sosyal medyadır. Sosyal medya kavramı kullanıcılarına kendilerini ifade etmelerini ve diğer kullanıcılarla iletişim kurmayı sağlayan yeni bir sanal medya ortamıdır. Sosyal medya pazarlaması kavramı ise bu yeni medya ortamında tüketicilerin interaktif katılımına dayalı olan yeni bir pazarlama anlayışıdır. Sosyal medya araçlarında ve uygulamalarındaki içerikler tüketici satın alma davranışını ve sosyal medya pazarlamasını şekillendirmektedir. İşletmeler tarafından sosyal medyada ürün veya hizmetleri hakkında oluşturulmuş içerikler tüketicilerin satın alma noktasındaki tutumlarını etkilemektedirler. Bu yüzden sosyal medyada bir ürün veya hizmet hakkındaki olumlu ya da olumsuz içerik veya yorumlar işletmeler için çok önemlidir. İşte bu noktada sosyal medya kullanımının tüketici satın alma davranışlarına etkisini incelemek önemlidir. Bu çalışma teori ve uygulama bölümlerinden oluşmakta ve sosyal medya araçları kullanımı ile tüketicilerin sosyal medya araçlarına olan tutumlarının online eğitim satın alma davranışı ile ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Öncelikle çalışmanın teori bölümünde; sosyal medya, sosyal medya pazarlaması, dijital medya pazarlaması ve sosyal medyada tüketici davranışları kavramları ile ilgili özgün kaynaklardan elde edilmiş bir literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünde ise; sosyal medya kullanımının tüketici online eğitim satın alma tutum ve davranışına olan etkisini belirlemek amacıyla hazırlanmış olan anket daha önce online eğitim satın almış olan sosyal medya kullanıcıları tarafından cevaplandırılmıştır. 401 sosyal medya kullanıcısının verdiği cevaplar sonucunda ortaya çıkan veriler AMOS ve SPSS Programları yardımıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak, tüketici satın alma sürecini tüketicilerin sosyal medya araçlarına olan tutumlarının etkiledikleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Information and communication technologies are developing rapidly nowadays. This development has led both businesses and consumers to use internet and web tools more and more. The most important of the internet and web tools is social media. The social media concept is a new virtual media environment that allows users to express themselves and communicate with other users. The concept of social media marketing is a new marketing concept based on the interactive participation of consumers in this new media environment. Contents in social media tools and applications shape consumer buying behavior and social media marketing. Content created by businesses on social media products or services affects consumer attitudes at the point of purchase. That is why it is very important for businesses to have positive or negative content or comments about a product or service in social media. At this point it is important to examine the effect of social media usage on consumer buying behaviors. This study is composed of theoretical and practical sections and aims to reveal the relationship between social media usage and consumer online education purchasing behavior. First of all, in the theory section of the study; social media, social media marketing, digital media marketing and consumer behaviors in social media. A literature search was conducted from original sources related to the concepts. In the application section of the research; The survey was prepared by social media users to determine the effect of using social media on consumer purchasing attitudes and behaviors. The results of 401 social media users were analyzed using AMOS and SPSS packet program. As a result, consumers are exposed to social media tools during the procurement process.