Arap Baharı sonrası Akdeniz'de yaşanan düzensiz göçün Avrupa Birliği kapsamında güvenlik boyutu ve uluslararası hukuk açısından incelenmesi
Security dimension of irregular migrations within the scope of European Union in mMditerranean post Arab Spring and analyzing in terms of international law
- Tez No: 472317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM BATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Arap Baharı, göçmen, düzensiz göç, güvenlik, ortak göç politikası, European Union, Arab Spring, migrant, irregular migration, security, Common Migration Policy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Göç Avrupa'nın ve dünyanın en önemli gündem maddelerinden birini teşkil etmektedir. İç karışıklıklardan ve savaştan kaçan göçmenlerin mülteci krizini oluşturduğu söylenmektedir. Fakat bu durum Avrupa Birliği'nin temelini oluşturan insan hakları savunuculuğu ile Birlik ülkelerinin çıkarlarını uzlaştıramadığı için kriz ortamına dönüşmüştür. Göç yönetiminde başarısız olunması sonucu küçücük bedenler kıyıya vurmakta, sığınmacı çocuklara çelme takılarak Avrupa'nın insani değerlerden uzak tepkisi görülmekte ve Kale Avrupası'nın etrafına dikenli teller örülmektedir. Güvenlik odaklı ve ulusal çıkarlar kapsamında oluşturulmuş dar bir stratejinin göçmen olgusunda işlevsel bir hale dönüşmesini beklemek yaşanan göçmen trajedisini iyi analiz etmemek anlamına gelmektedir. Bu çalışma Arap Baharı'nın öncesinde ve sonrasında ortaya çıkan karışıklıklar sonucu oluşan göçmen akışının uygulanan politikalarla nasıl mülteci krizine dönüştüğünü anlatmaktadır. Güvenlik odaklı politikaların ve artırılan sınır kontrol tedbirlerinin göçmen akışını azaltmada başarısız olduğu görülmüştür. Birlik ülkelerinin ortak bir göç politikası oluşturma çabaları Avrupa Birliği'nin kurucu antlaşmalarına kadar uzanmaktadır. Birlik ülkelerindeki dayanışma eksikliği ve çıkar çatışması ortak göç politikası oluşturmayı güçleştirmektedir. Ortak noktada buluşulan kararlar ise göçmen odaklı olmaktan uzak kontrol odaklı politikaları yansıtmaktadır. Alan yazın tarama yöntemiyle oluşturulan bu çalışmada, bugün göçmen krizine dönüşen süreç; Akdeniz'de göçmen botlarının geri döndürülmesi ve binlerce göçmenin ölümü, sınırını dikenli tellerle ören Birlik ülkelerinin artması, Schengen sistemini umursamayan kararların alınması ve sığınma başvurusu kabul edilen milyonlarca göçmenin arasındaki şanslı küçük azınlık anlatılmıştır. Bu bağlamda Birliğin istediği göçmenleri kabul ederek, göç yönetiminde sorumluluğu üçüncü ülkelere kaydırarak oluşturduğu kontrol odaklı yaklaşımın Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da istikrarsızlığın yol açtığı ve göç akışını insanlık trajedisine dönüştürdüğü değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration constitutes one of the most important agenda items of Europe and the world. It has been said that migrants who are fleeing from internal disorder or war, causes Refugee Crisis. But this situation comes from between the European Union who stands for humanitarian rights based and national benefits of Member Countries didn't come to terms. Failed migration management causes little bodies of children washed ashore, showing European unhumanitarian behaviors with tripping up the children, building Fortress Europe around by fencing the external borders. Expecting the migration fact to become functional on strategies which are constituted national benefits, secure-centred and narrow, it means that you misunderstood and unanalyzed this current migrant tragedy. This paper narrates the conflicts which occured before and after the Arab Spring that migration flow and tells how this conflict became refugee crisis. European Union (EU) experienced that enhancing border control measurements and security-centred policies are failed on reducing the migrant flow. Efforts for building a Common Migration Policy in the EU dates back to the founding Treaties of the EU. Lack of solidarity and conflict of interest, between the member countries hamper the common migration policy. Common decisions are far away from migrant-centred policies which are close to security-centred policies. This paper is constituted by literature survey method, the process of current refugee tragedy tells us turning back of the migrant boats in Mediterranean, thousands of migrants dying in Mediterranean, growing number of the countries which fence the external borders, decisions taken which are not suitable to Schengen System and lucky little minority whose applications are accepted as asylum seekers among million of migrants. In this regard it is assessed that EU causes this humanitarian tragedy by accepting migrants who they want from EU, giving the responsibility to third national countries on migration management and causes the instability on North Africa and Middle East because of control-centred approach, and this instability through migrant flow and migrant flow through humanitarian tragedy.