Muhasebe denetim sürecinde kullanılan bilişim teknolojisi ölçümleme yöntemleri ve CAP uygulaması
The methods of measuring information technology used in accouanting audit process and CAP apllication
- Tez No: 472332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Bilgi Sistemi, Muhasebe Denetimi, Bilgisayarlı Denetim Programı, Accounting Information System, Auditing, CAP (Computerized Audit Programme
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Firmalar, hem firma içi ve hem de firma dışı yurutulen faaliyetleri ile alakalı finansal karşılıklarını muhasebe bilgi sistemi ekseninde kayda alırlar. Söz konusu işlem günümüz şartlarında tamamıyla bilgisayar vasıtasıyla yapılmaktadır. Bilgisayarların kayda alma işleminde aracı görevi üstlenmesinin sebebi, şüphe götürmez bir şekilde işlemlerden elde edilen bilgilerin muhasebe defterlerine el ile kayda alınması mümkün olmayacak şekilde hem çoğalması hem de karmaşık bir yapıya kavuşmasıdir Elektronik platformlarda oluşturulan bilgilerin, asıl olanı gösterip göstermediğinin kontrolü ve denetlenme süreçlerinin, yine elektronik platformda meydana getirilmesi kaçınılmazdır.Gelişen bilgisayar yazılımlarının yardımıyla hem zamandan hem de personelden tasarruf elde edilerek, bilgiler kayda alınır. Denetimin amaci, söz konusu yazılımlarla aynı şekilde tasarruf elde etme ve daha çok gerçeği yansıtan neticeler oluşturmaktır. Denetimi yapan kişinin, denetimini yürüttüğü firmaya ilişkin muhasebe ile ilgili kayıtları irdelerken, uyması gereken denetim prosedürlerini ve sonuç olarak bir araya getireceği denetime ait kanıtları, belli bir süre zarfında tamamlayıp raporlama yapması gerekir. Tabii olarak denetimi yapan kişi, denetim işlemini klasik yöntemler kullanarak oluşturduğunda bilhassa zaman kısıdı sebebiyle örneklem yoluna gitmek suretiyle bulgu riskini çoğaltacaktır. Halbuki bilgisayarlı denetim yazılımlarıyla az zamanda bilgilerin hepsi testten geçirilip incelenmek suretiyle denetimi yapan kişinin asıl olana ya da en yakın neticeye ulaşmasına imkan sağlanabilir.Çalışmanın amacı; bilgisayarlı denetim programlarının, elektronik platformdaki muhasebeyle ilgili bilgilerin denetiminde etkinliğin sağlanması adına gerekliliğini kanitlamaktir.Çalışmada ele alınan uygulama, örnek olarak ülkemizin kanunları ve uygulamalarına dönük tasarlanan, ülkemizdeki denetim işletmeleri ve denetimi yapanlara yararlı çözümleri sunabilecek ilk ve tek denetim programı olan CAP'ı irdelemiştir.
Özet (Çeviri)
Firms record their financial reserves related to their activities conducted both inside and outside the firm on the axis of the accounting information system. The transaction in question is completely carried out by means of computer in today's conditions.The reason why the computers take on the role of intermediary is doubtlessly that both the proliferation and the complicated structure of the information obtained from the transactions is such that they can not be manually recorded in the books of accounts It is inevitable that the check of whether the documents created on electronic platforms indicates the actual one or not and the audit processes also occur on the electronic platform. Thanks to developing computer software, information are recorded by saving both time and personnel costs. The objective of the audit is to achieve savings in the same way as the software in question and to produce much more truthful results. When (she is/ he is)analyzing the accounting records of the firm that he/she audits , the auditor has to complete and report the audit procedures with which he/she has to comply and the evidence concerning the audit they will finally bring together in a certain time.Certainly, when the auditor establishes the auditing process by using classical methods, he / she will increase the risk of finding by resorting to sampling, especially because of the lack of time. However, by means of using computerized audit software, that the information is passed through the test and examined makes it possible for the person who conducts the audit to reach the closest result or to the actual result The intention of the study is to prove the necessity of computerized audit programs in order to ensure effectiveness in audit of institutions as regards accounting in electronic platform. The practice which has been discussed in the study examines the CAP, the first and only audit program designed in accordance with the laws and practices of our country, which can provide practical solutions for auditing firms and auditors in our country.