Türkiye'de kayıt dışı ekonominin önlenmesinde vergi denetiminin rolü
The role of tax inspection in the prevention sahdow economy in the Turkey
  1. Tez No: 472333
  2. Yazar: SİNAN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PAMUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıt dışı ekonomi, vergi denetimi, vergi kaçakçılığı, vergi kaybı, Shadow economy, tax inspection, tax evasion, tax loss
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bünyesinde birçok sorunu barındıran kayıt dışı ekonomi, gerek tanımının yapılması ve büyüklüğünün ölçülmesi, gerekse alınacak önlemlerin belirlenmesi açısından zorluklara sebep olmaktadır. Boyutları giderek artan kayıt dışı ekonomi, bugün bütün dünyada önemli bir sorun haline gelmekle birlikte, özellikle gelişmekte olan ülkelerde etkisini çok daha fazla hissettirmektedir. Devlet tarafından sunulan mal ve hizmetlerin finansmanının ucuz bir kaynak olan vergi gelirleri ile karşılanması arzulanan bir durumdur. Günümüzde çağdaş vergi sistemleri beyan esasına dayanmaktadır. Beyan esası yapısı gereği bir takım riskleri de içinde barındırır. Mükelleflerin gerçek gelirlerini beyan etmelerini sağlayabilmek için iyi örgütlenmiş bir gelir idaresi ile etkin ve verimli bir vergi denetimi ön koşuldur. Aksi takdirde kişilerin kayıt dışında faaliyetlerini yürütmeleri kaçınılmaz bir sonuç olacaktır. Hakkında sık sık seminerler ve toplantılar düzenlenen, birçok makale ve teze konu olan kayıt dışı ekonominin özellikle vergi oranları ve vergi yükü ile doğrudan ilişkili olduğu birçok araştırmacı tarafından ortaya konulmaktadır. Çalışmada, öncelikle kayıt dışı ekonomi kavramının tanımı yapılıp, özellikleri ve nedenleri açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde Türkiye'de vergi denetiminin öneminden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise vergi denetiminin Kayıt Dışı ekonomiyi önlemedeki rolü üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The shadow economy which has many problems in itself causes difficulties in terms of both its definition and importance and determination of the precaution to take. With its increasing place, today shadow economy is becoming a serious problem in the world, especially in developing countries. As known, Goverment wishes to finance the publıc services to the citizens via tax revenues that are relatively cheaper than the other resources, Modern tax systems are built upon self-declaration base. The self-declaration base entails some risks by its structure inherently. A well formed tax administration, efficent and productive tax inspection is a precondition for the tax payers to declare their true income. Otherwise, the outcome would be that the taxpayers would operate in an environment where the hidden economy prevails. Many researchers reveal that the shadow economy about which there are many conferences and conventions and which is mentioned in many scientific documents and thesis has a direct mutual relation with the rate of taxation rate and tax incidence. In the study, firstly the term of the shadow economy is defined and its characteristics and reasons are explained. In the second part of the study, the importance of tax inspection in Turkey is mentioned. In the third part, the role of tax inspection in the prevention shadow economy is emphasized.