Bilgisayar destekli denetim tekniklerinin denetim riskine etkileri: İstanbul'da faaliyet gösteren bağımsız denetim kuruluşlarında bir uygulama
Effects of computer assisted audit techniques on audit risk: An application on independent audit firms operating in İstanbul
  1. Tez No: 593463
  2. Yazar: SELÇUK BAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Audit, Independent Audit, Computer Assisted Audit Techniques
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Teknolojinin hızlı gelişiminden muhasebe ve denetim alanında da yararlanılmakta, muhasebe işlemlerinin kayıt altına alınmasında ve denetlenmesinde bilişim teknolojileri ile bilgisayarlardan faydalanılmaktadır. İşlemlerin fazla ve karmaşık olması, diğer yandan işletmelerle ilgili gerçeğe uygun bilgilerin zamanında ve eksiksiz olarak ilgililere ulaştırılmasının gerekliliği, bilişim teknolojilerinden yararlanmayı zorunlu kılmaktadır. Zorunluluk gereği elektronik ortama taşınan verilerin, denetiminin de aynı ortamda yapılması ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu kontrol sürecini ifade eden bağımsız denetimin tüm aşamalarında, bilgisayarlı denetim teknikleri denetçilere önemli katkılar sağlamaktadır. Bu araştırmada, İstanbul'da faaliyet gösteren denetim firmalarının bilgisayar destekli denetim tekniklerini kullanım durumu, bu tekniklerin denetim riski üzerine etkileri ve firmaların bu tekniklerden neden yararlanmadıkları araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, denetim firmalarında çoğunlukla bilgisayar destekli denetim tekniklerinin kullanıldığı, manuel denetim yöntemlerini kullanan firmalarında olduğu tespit edilmiştir. Bilgisayar destekli denetim tekniklerinin kullanılmasının daha etkin, daha verimli ve daha kısa sürede, güvenilirliği yüksek denetimler gerçekleştirmeye yardımcı olacağı, denetim maliyetini azaltacağı, denetim kalitesini artıracağı, özellikle veri miktarının fazla olduğu denetimlerde denetim riskini düşüreceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology is utilized in the field of accounting and auditing. In particular, information technologies and computers are used in recording and auditing accounting transactions. The fact that the transactions are excessive and complex, on the other hand, the necessity of transmitting the veridical information about businesses to the relevant companies completely and on time makes it compulsory to benefit from information technologies. As a necessity, the data transferred to the electronic environment need auditing in the same environment and to be controlled whether or not they reflect the reality. Computerized audit techniques make significant contributions to the auditors at all stages of the independent audit referring this control process. This study investigated to what extent auditing firms which operate in Istanbul use computer assisted audit techniques, the effects of these techniques on audit risk and why firms do not benefit from these techniques. The results of the study showed that computer assisted audit techniques are mostly used in auditing firms. On the other hand, it was found that several companies still use manual control methods. In addition, the findings of the study revealed that the use of computer assisted audit techniques may help to perform high-reliability audits in a more effective and productive way and in less time. These techniques also decrease the audit cost, increase audit quality and reduce audit risk especially when auditing a large number of data.