Yeşil muhasebe sisteminde çevresel maliyetlerin raporlanması: Mermer üretim işletmelerinde uygulama
Reporting of environmental costs in the green accounting system: Application on marble production enterprises
  1. Tez No: 472339
  2. Yazar: ŞİRİN ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ANTEPLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevresel Sorunlar, Çevre Muhasebesi, Çevresel Maliyetler, Çevresel Raporlama, Çevresel Denetim, Environment, Environmental Problems, Environmental Accounting, Environmental Costs, Environmental Reporting, Environmental Control
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Literatürde“Yeşil Muhasebe”olarak anılan Çevre Muhasebesi kavramı; çevrede bulunan doğal kaynakların meydana gelişini ve bu kaynakların kullanım şekillerini, kaynaklarda oluşan azalış ve artışları, işletmelerin çevresel verilerini bir araya getiren ve bu bilgileri ilgili gruplara raporlayan bilgi sistemi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında ilk etapta çevre kavramı, çevresel sorunlar ve sorunlara neden olan faktörler, çevresel sorunları önlemeye yönelik ekonomik yaklaşımlar, çevre ve işletme ilişkisi, muhasebenin temel kavramları ve çevreyle ilişkisi, çevre muhasebesi (yeşil muhasebe), çevre muhasebesinin faaliyet alanları, çevresel maliyet kavramı, çevresel maliyetlerin tespit edilmesine yönelik yaklaşımlar ve türleri, çevresel raporlama ve çevre muhasebesinde denetim konuları ele alınarak incelenmiştir. Son olarak da, ABC A.Ş. üzerinde çevre muhasebesi (yeşil muhasebe)'nin nasıl uygulanabileceği açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Environmental accounting, called as“Green Accounting”in the literature, is defined as the information system which brings the emergence of natural resources in the environment, the ways these resources are used, decreasing and increasing in the resources, and the environmental data of firms together, and the information system which reports the information gathered to the relevant groups. Within the current study, firstly, the term“environment”, environmental problems and factors causing environmental problems, economical approaches to avoid environmental problems, environment and business relationship, basic concepts of accounting and relationship of accounting with environment, environmental accounting (green accounting), business line of environmental accounting, the term“environmental cost”, method and types of determining environmental cost, environmental reporting, and controlling in the environmental accounting were discussed and investigated. Finally, how environmental accounting (green accounting) can be applied on ABC Incorporated Company was explained.