İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin Türkçe dersinde okuduğunu anlama stratejilerini kullanma düzeyleri ile okuduğunu anlama başarı düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between level of using reading comprehension strategies and level of reading comprehension achivement of elementary school fourth grade students in Turkish lesson
  1. Tez No: 472340
  2. Yazar: ONUR BATMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuduğunu Anlama Stratejileri, Okuduğunu Anlama, İlkokul, Reading Comprehension Strategies, Reading Comprehension, Elementary School
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin Türkçe dersinde okuduğunu anlama stratejilerini kullanma düzeyleri ile okuduğunu anlama başarı düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama modeline dayalı bu araştırmanın evrenini, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Bayburt ilinde bulunan 44 ilkokulda okuyan 938 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise küme örnekleme yöntemlerinden oranlı küme örnekleme yöntemine göre seçilen ve okuduğunu anlama başarı testi hazırlama çalışmalarına dahil edilmeyen toplam 503 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan“Okuduğunu Anlama Başarı Testi”ve Susar Kırmızı (2006) tarafından geliştirilen“Okuduğunu Anlama Stratejileri Ölçeği”ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS.17 programı ile çözümlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular, öğrencilerin okuduğunu anlama stratejilerini kullanma düzeylerinin“bazen”düzeyinde ve okuduğunu anlama başarı düzeylerinin“orta”düzeyinde olduğunu göstermiştir. Ayrıca ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama stratejilerini kullanma düzeyleri cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaşırken yerleşim yeri değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı; okuduğunu anlama başarı düzeylerinin cinsiyet ve yerleşim yeri değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama stratejilerini kullanma düzeyleri ile okuduğunu anlama başarı düzeyleri arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aims to determine the relationship between level of using reading comprehension strategies and level of reading comprehension achivement of elementary school fourth grade students in Turkish lesson. The population of study that based on relational screening model consist of 938 fourth grade students who receive education in the academic year 2016-2017 in 44 elementary schools in province of Bayburt. The sample of the study is consisted of 503 fourth grade students who are selected according to the proportional cluster sampling method from the cluster sampling method and are not included in the study of preparing the achievement test. The data of the study were collected by the“Reading Comprehension Achievement Test”prepared by the researcher and the“ Reading Comprehension Strategies Scale”developed by Susar Kırmızı (2006). The data of study were analyzed by SPSS. 17 program. Findings in the study showed that the level of using the reading comprehension strategies of the students was“sometimes”and the level of reading comprehension achievement was“moderate”. In addition, findings in the study showed that the level of using the reading comprehension strategies by elementary school fourth graders did not significantly differ according to the variable of the settlement when they differed significantly according to gender variable; the level of reading comprehension achievement differed significantly according to the variable of gender and settlement place. Furthermore, it was found that there was a positive and highly significant relationship between level of using the reading comprehension strategies and level of reading comprehension achievement of elementary school fourth grade students.