Kamu kurumlarında Y kuşağının liderlik beklentilerine etki eden demografik faktörler üzerine bir çalışma: Adana Büyükşehir Belediyesi örneği
A study on the demographic factors affecting the leadership expectation in the state agency :Adana Metropolitan Municipality sample
- Tez No: 472342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Y kuşağı, liderlik tarzı beklentisi, Leadership, Y generation, leadership style expectation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Liderlik kavramı geçmişten günümüze değerini kaybetmeden araştırılmaya ve üzerinde çalışmalar yapılmaya devam edilen bir kavramdır. Örgütler içerisinde bir lidere olan ihtiyacın giderek arttığı gözlenmektedir. Günümüzde çalışma hayatındaki değişim ve gelişmeler, her kuşağa ait çalışanların da lidere olan ihtiyaçları üzerinde farklılıklar yaratmaktadır. Buna bağlı olarak kuşaklar arasındaki beklentilerin farklılaşması da çalışma hayatında sayıları giderek artan Y kuşağı bireylerinin liderlik tarzı beklentilerinin değerlendirilmesi ihtiyacını oluşturmuştur. Bu çalışmada kamu kurumlarının yönetim kalitesini arttırmak için kamu kurumlarında çalışan Y kuşağı bireylerinin liderlik beklentilerine etki eden demografik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi'nde çalışan Y kuşağı üyesi 226 çalışandan oluşan katılımcıların desteği ile yapılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenebilmesi için 5 sorudan oluşan Demografik Bilgi Formu ile birlikte 30 sorudan oluşan Liderlik Uygulamaları Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sırasında, frekans dağılımları elde edilmiştir ve bağımsız örneklemler için t testi ve tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Analizler sonucunda eğitim durumuyla liderlik tarzı beklentileri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur ve anlamlı farkın yüksek lisans eğitimi ile ön lisans eğitimi gören işgörenler arasında oluştuğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Leadership is a concept that has always been studied and investigated on without the loss of its value. It is being observed that the need of a leader in organizations is growing. Today, a level of the need of leader among workers belong in every generation type differs due to changes and developments in work life. Correspondingly, evaluation of members of Y generation expectations from leadership style becomes a necessity due to the expectation differences among generations. In this study, demographic information from members of Y generation working in public institutions is collected in the aim of enhancing public institutions management quality. The study has done by supports of 226 workers from Adana Metropolitan Municipality and the department of Water and Severage Authority in Adana Metropolitan Municipality. 5 questions in Demographic Info Form and 30 questions of Leadearship Practices Inventory are used. After Data collected is transfered to electronic environment, it is analized by a statistical package program of SPSS 22.0. Frequency distributions are obtained and t test and one way analysis of varience are applied for independent variables. As a result of this study, there is a meaningful difference between leadership style expectation and education that is graduate employees and associate degree graduate emloyees.