Örgütlerde dönüşümcü liderlik modelinin prososyal davranışların gelişimi üzerindeki etkilerinin belirlenmesine yönelik tehlikeli iş kollarında bir araştırma
A application in hazardous business lines in terms of determining the effects of the transformational leadership model on the development of prosocial behaviors
- Tez No: 472349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Prososyal Davranışlar, Çağdaş Liderlik Teorisi, Transformational Leadership, Prosocial Behavior, Contemporary Leadership Theory
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Küreselleşme ile günümüz örgütlerinin içerisinde bulundukları yoğun rekabet ortamlarında dönüşümcü liderlere fazlası ile ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışanların rol-model olarak izledikleri dönüşümcü liderler, her zaman gelişime, yeniliğe ve işbirliğine açık liderlerdir. Söz konusu liderler gerek örgüt içi faktörleri gerekse örgüt dışı faktörleri etkileyen liderlerdir. Aynı zamanda dönüşümcü liderlerin çalışan tutum ve davranışlarına da etkileri yüksektir. Günümüzde örgütlerin başarıya ulaşabilmesi için de çalışanlarının biçimsel rol davranışlarının yanı sıra, fazladan olumlu sosyal davranışlar da sergilemesini gerektirmektedir. Karşılıksız, her hangi bir çıkar beklemeden sergilenen, rol içi ve rol dışı prososyal davranışların gelişiminde de dönüşümcü liderlerin katkısı fazladır. Bu araştırmada, mermer ve çimento sektörleri olmak üzere, ağır ve tehlikeli iş kolunda faaliyet gösteren örgütler içerisindeki dönüşümcü liderlerin sergiledikleri tutum ve davranışlar ekseninde; çalışanların prososyal davranışlar sergileme konusunda, dönüşümcü liderlerinden nasıl etkilendikleri araştırılmıştır. Ayrıca çalışanlara ait demografik özelliklerin de prososyal davranışlara etkileri de araştırmaya tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today's organizations are in need of more and more transformational leaders in the intense competitive environment they are in because of globalization. The transformational leaders that employees regard as role models are always leaders open to development, innovation and collaboration. These leaders are leaders who influence both intra-organizational and non-organizational factors. At the same time, it has a high influence on the attitudes and behaviors of the transformational leaders. Today, organizations must exhibit extra positive social behaviors of the employees in addition to their stylistic role behaviors in order to achieve success. The contribution of the transformational leaders in the development of in-role and out-of-role prosocial behaviors those are unrequited, without any expectation of interest. In this study, it was studied that how the employees were influenced by transformational leaders in displaying prosocial behaviors, notably in the marble and cement sectors on the axis of attitudes and behaviors exhibited by transformational leaders in organizations operating in the heavy and hazardous business lines. In addition, the demographic characteristics of the employees were also investigated for their effects on prosocial behaviors.