Zirai kazançların vergilendirilmesinde çiftçilerin vergi algısı: Antalya ili örneği
Tax perception of farmers in taxing the income from agriculture: Antalya city sample
- Tez No: 472348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN CEMİL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Algısı, Zirai Kazanç, Tarım, Tax, Tax Perception, Income from Agriculture, Agriculture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Vergi, devletin kamu hizmetlerini yerine getirebilmesi için sahip olduğu en önemli gelir kaynağıdır. Verginin zorunlu ve karşılıksız bir ödeme olması, verginin bir yük olarak algılanmasına neden olabilir. Çünkü bireylerin kendi çabaları ile elde ettikleri gelirlerini, rızaları dışında devlete vermeleri oldukça zordur. Verginin bu özelliği bireylerin vergiye karşı olumsuz tutum sergilemelerinin en önemli nedenidir. Bunun yanı sıra verginin karşılıksız olma özelliği gereği birey, ödediği vergi karşılığında devletten özel bir hizmet talep edemez. Bu çalışmanın amacı, Antalya'da zirai kazanç elde eden çiftçilerin vergi algısı hakkında bilgi sahibi olmaktır. Araştırma yöntemi olarak birincil verilerden anket yöntemi kullanılmıştır. Antalya ilinde yürütülen amprik alan araştırmasının sonucunda, çiftçilerin vergi bilincinin ve vergi ahlaklarının düşük olduğu ve çiftçilerin ülkemizdeki vergi sistemini adaletsiz buldukları, vergi oranlarını yüksek olarak algıladıkları, vergi aflarını gerekli gördükleri ve vergi denetimlerini yetersiz buldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax is the most important revenue of the government to perform public services. Since the tax is a compulsory and complimentary payment, tax can be perceived as a burden. Because it is very difficult for individuals to give the income that they earn with their efforts to the government without their consents. This characteristic of the tax is the main reason to explain that's why individuals have negative attitudes toward tax. In addition, because of the complimentary characteristic of the tax, individuals can not demand any special service from government in exchange for the tax that they pay to the government. The aim of this study is to get insight about the tax perception of farmers who obtain income from agriculture in Antalya. In this study, to get primary data, a questionnaire is used as data collection method. As a result of this empirical study conducted in Antalya, it is found that tax consciousness and tax ethics of farmers are low in our country. It is determined that the farmers found the tax system in our country unfair, and they perceive the tax rates as high, they find the tax exemption to be necessary and found that the tax inspections were insufficient.