Bazı yerli ve yabancı kökenli nüseller portakal klonlarının Adana koşullarında meyve verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
The Determination Of fruit yield and characteristics of nucellar lines of some local and introduced orange cultivars in Adana ecological conditions
- Tez No: 87989
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TUZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Portakal, Verim, Nüseller klon, Ntlseller çeşit, Nüseller seleksiyon III, Orange, Yield, Nucellar clones, Nucellar varieties, Nucellar selection VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZİ YEW,1 VE YABANCI KÖKENLİ NUSELLER PORTAKAL KLONLARININ ADANA KOŞULLARINDA MEYVE VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ H. HÜSEYİN KAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER! ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof Dr. Önder TUZCU Yıl: 1999, Sayfa: 179 Jüri: Prof Dr. Önder TUZCU Prof Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN Doç. Dr. Turgut YEŞİLOĞLU OZ Araştırmada, önemli portakal çeşitlerinin 1966 yılında üç yapraklı (Poncirus trifohaid) ile yapılan kontrollü melezlemesinden elde edilen miseller klonlarınm ikinci aşama selek siyon hatları kullanılmıştır. Bunlar 1975-1981 yılları arasında deneme parseline dikilmiş ve tamamı 18 yaşını geçmiş bulunan[ Trovita (A,35), Balady B 3/10 15-8, Paper Rind 18-5, Magnum Bonum B 14 15-10, Hamlin B/18 14-17, Parson Brown B 3/18 18-17, Pineapple B 3/19 17-5, Madame Vinous (A,36), Biondo B 2/15 20-8, Biondo Riccio B 2/14 19-3, Pineapple B 3/19 18-10, Valencia B 2/3 16-16, Portakal 21-10, Portakal (P,24) 20-13, Parson Brown D 3/18 18-15, Valencia B 2/3 16-15, Moro (A, 14), Sanguinello Semple B 2/20 21-14, Yafa B 7 (A,21), Yafa B 7 14-4, Kozan Yerlisi 17-9, Dörtyol Yerlisi 17-7, Barile B 2/9 16-12, Hafif Kan Di (İİappone B 2/5 17-4, Sanguinello B 2/10 16-8, Succary B 3/12 15-6, Kozan Yerlisi 17-8, Kan Portakalı (Succary) B 3/12 15-4, N. Washington Navel (Antalya 1), Sanguigno B 2/6 16-10, Sanguigno 19-14, N. Washington Navel (Antalya 2), Sanguigno B 2/6 16-9, Kan Portakalı (P, 25) 20-14 ] toplam 34 nüseller portakal klonunun meyve verim ve kalitesine ilişkin bulgular elde edilmiş ve klonlar değerlendirilmiştir. 1 996-97 ve 1 997-98 dönemleri arasında tüm karakterler bakımından nüseller normal portakallar arasında en olumlu sonuçlar Trovita (A,35), Pineapple B 3/19 17-5, Pineapple B 3/19 18-10, Balady B 3/10 15-8, Valencia B 2/3 16-15, Paper Rİnd 18-5 ve Hamlin B/18 14-17 klonlarından elde edilmiştir. fin yetersiz sonuçlar ise Magnum Bonum B 14 15-10, Yafa B 7 (A.21) ve Yafa B 7 14-4 klonlarından saptanmıştır. Nüseller kan portakalları arasında en olumlu sonuçlar ise Moro (A, 14), Sanguinello B 2/10 16-8 ve Sanguigno B 2/6 16-9 klonlarından saptanmıştır. En yetersiz sonuçlar ise Sanguigno 19-14, Kan Portakalı (Succary) B 3/12 15-4 ve Kan Portakalı (P,25) 20-14 klonlarında bulunmuştur. Nüseller göbekli portakal klonlarında en olumlu sonuç Washington Navel (A-l) klonundan elde edilmiştir. Succary B 3/12 15-6 klonunun nüseller bitki eldesi sırasında ana çeşidin özelliklerini kaybetmesi ve normal portakal haline dönmesi (asitlilik % 1.13) bu çeşide özgü çok düşük asitlilik karakterinin L- 1 katmanında meydana gelen bir mutasyondan kaynaklandığı ve bazı nüseller kan portakalı klonlarında, meyve et rengi ve kabukrenginin L-2 katmanında oluşan mutasyon sonucu ana çeşide göre yoğunlaşarak daha koyu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DETERMINATION of FRUIT YIELD and CHARACTERISTICS of NUCELLER LINES of SOME LOCAL and INTRODUCED ORANGE CUI/1'IVARS in ADANA ECOLOGICAL CONDITIONS 1 1 Hüseyin kaya DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Önder TUZCU Year. 1999, Pages. 179 Jury: Prof. Dr. Önder TUZCU Prof. Dr. Ahsetı İşık ÖZGÜVEN Assoc. Prof. Dr. Turgut YEŞİLO?LU ABSTRACT In this study, second level selection lines of nucellar clones which were obtained from controlled pollination of important orange varieties by trifoliate orange IV(Poncirus trifoliato) in 1 966, were used. All lines were 1 8 years old and planted to the research plot between 1975 - 1981 years. The nucellar clones were [Trovita (A,35), Balady B 3/10 15-8, Paper Rind 18-5, Magnum Bonum B 14 15-10, Hamlin B/18 14-17, Parson Brown B 3/18 18-17, Pineapple B 3/19 17-5, Madame Vinous (A,36), Biondo B 2/15 20-8, Biondo Riccio B 2/14 19-3, Pineapple B 3/19 18-10, Valencia B 2/3 16-16, Portakal 21-10, Portakal (P,24) 20-13, Parson Brown B 3/18 18-15, Valencia B 2/3 16-15, Moro (A, 14), Sanguinello Semple B 2/20 21-14, Yafa B 7 (A,2t), Shnmouti B 7 14-4, Koznn Common Orange 17-9, Dörtyol Common Orange 17-7, Barile B 2/9 16-12, Light Blood Di Giappone B 2/5 17-4, Sanguinello B 2/10 16-8, Succary B 3/12 15-6, Kozan Common Orange 17-8, Blood Orange (Succary) B 3/12 15-4, N. Washington Navel (Antalya 1), Sanguigno B 2/6 16-10, Sanguigno 19-14, N. Washington Navel (Antalya 2), Sanguigno B 2/6 16-9 and Blood Orange (P, 25) 20-14 ]. In this experiment, clatas related to fruit yields and characteristics of total 34 nucellar orange clones were obtained and evaluated. In the consideration for all characteristics, the most promising results of common oranges were obtained from Trovita (A, 35), Pineapple B 3/19 17-5, Pineapple B 3/19 18-10, Balady B 3/10 15-8, Valencia B 2/3 16-15, Paper Rind 18-5 and Hamlin B/18 14-17 clones during the experiment. Magnum Bonum B 14 15-10, Shamouti B 7 (A,21) and Shamouti B 7 14-4 clones have given unsatisfied results. For the blood oranges, the most promising results for all characteristics are obtained from Moro (A,14), Sanguinello B 2/10 16-8 and Sanguigno B 2/6 16-9 clones during experiment periods. Sanguigno 19-14, Blood Orange (Succary) B 3/12 15-4 and Blood Orange (P,25) 20-14 clones have given unsatisfied results. Washington Navel (A-1) nucellar navel orange were found as the most promising clone for all characteristics. Nucellar lines belong to Succary B 3/12 15-6 sugar orange which has low acidty as a specific characteristics had lost seed parent characters and regenerated asnormal orange with high acidity (% 1.13), caused by L-l layer mutation. In this experiment, it was found that the fruits of some blood oranges had higher flesh and rind colour density in comparison with seed parent, caused by L-2 layer mutation.