Çelik yapılarda çağdaş prefabrike yapı sistemleri
Modern prefabricated system steel structurs
- Tez No: 472404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Prefabrik Çelik Sistem, Çağdaş Çelik Konstrüksiyon Taşıyıcı Sistemler, Geniş Açıklıklı Sistemler Ve Mimari Dizeyinler
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez kapsamında yakın zamanda, prefabrike çelik taşıyıcı sistemlerinin son gelişmelerini gözden geçirerek yapı sistemleri kullanım tekniği ve ekonomik bağlamını uygulama örneği bulunan çelik taşıyıcı sistemler hakkında detaylı bilgi verilmiş, özgün ve estetik uygulamalar ile oluşturulan çoğunluğu geniş açıklıklı yapı sistemlerinin yapısal nitelikleri ve taşıyıcı sistem kurguları incelenmiştir. Bu tezin giriş Bölümünde çalışmanın amaç ve kapsamı belirtilmiş, çelik malzemenin yapısal özelikleri, mitoloji, üretimi, ürünü şekillendirmeye yönelik ısıl işlemleri incelenmiştir. Ü3Bölümde; taşıyıcı sistem türlerinin Tarihçesi ve yıllardan günümüze gelişim süreci, örnek yapı karşılaştırmalar ile Çelik Yapı Sistemlerin Ekonomik Gelişim Süreci ve son yılarda Küresel ham çelik üretim ve tüketim hacmi, grafikleri, karşılaştırmaları ile Gelişmişliğin göstergesi olan kişi başına çelik tüketiminde yükseltilmesi hedefleri, vasıflandırılmıştır. Çalışmanın Dördüncü Bölümünde; geniş açıklıklı yapıların taşıyıcı sistem elemanları ve türleri ele alınmıştır, geniş açıklıklı yapılar ve taşıyıcı çelik sistemlerin süreci incelenmiş ve bu yapıların fonksiyonları ile kent içerisindeki konumları değerlendirilmiştir. Ayrıca dünyadaki bazı özel ve estetik uygulamalar incelenmiştir, Çalışmanın beşinci Bölümünde; Modern Mimarlığın örnekleri ile Farklı ülkelerde uygulanmış özel yapının sistem kurgusu, konsept aşamasından inşaat aşamasına kadar, detaylar ve örnek taşıyıcı sistemlerin eserleri ve etkin tasarımları incelenmiştir. İncelenmiş, örnek verilmiştir. Ayrıca çelik taşıyıcı yapıların gelişimi açısından, dünyada güncel yapı sistemleri ile teknolojilerinin incelenmesi ve tanıtılmasıdır. Anılan amaçla bu çalışmada; mimari ve taşıyıcı sistem düzenlemeleri, düşey taşıma, narinlik ve yapı stabilizesi, salınım kontrol, sürdürülebilirlik üzerine detaylı bir araştırma yapılmış; ayrıca proje bazında farklı güncel taşıyıcı sistem uygulamaları incelenmiştir. Sonuç olarak, önceki bölümlerin konularından yapılan araştırmalarda elde edilen değerlendirmeler yapılmıştır, incelenen, varılan sonuçları ve dayanım kaynakları içermektir.
Özet (Çeviri)
In this study, detailed information is given about the latest developments of prefabricated steel structure systems which are used to invention of economic and context production of steel. by review the recent developments of the prefabricated steel conveyor structural systems characteristics and wide-span of constructions system compared in tables and graphic bars. Interdiction of this theses including described the structural properties of steel materials, mythology, production, heat treatment for shaping the product are examined. the aims to analysis the types of steel structural systems, and then, to look over some original, aesthetic structural designs and their technologies from international wide-span applications about architectural form and structural efficiency. The first chapter contain the information about steel material production; development of wide-span buildings afterwards development of technology with most important inputs of buildings design to find out engineering solutions that are relevant, metrology and production of steel, heat treatment forming products. information about the structural system elements of wide span buildings and some special aesthetic building applications in the world are examined. Historically, of Cast iron transformed until today's structural steel as a result of industrial revolution. Lastly, the high-rise with diagrid systems of steel structures were started to be built as steel frames and developments in lift systems, architectural design as well as sustainability concept by energy save/gain are under consideration in current supertall and mega tall buildings. Keyword: Modern Prefabricated Construction, Steel Structure, Steel Construction Steel Structural Systems, System Analysis, Wide Span Buildings Architectural Design.