Prefabrike düzlem çelik uzay sistemlerde yapı geometrisindeki değişimin çelik malzeme giderine etkisi
The Effect of geometrically changing of structures on the steel material consumption in prefabricated plane steel space structures
- Tez No: 106087
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Prefabricated Steel Space Structures, steel structure
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Mimaride, mümkün olduğunca yüksek, kolonsuz ve geniş açıkkkh alanlar veya mekanlar inşaa etmek ve bu alanları örtmek kuşkusuz tüm çağların en önemli arayışı olmuştur. Günümüzde, bu arayışın en başarılı örnekleri, uzay kafes sistemlerle gerçekleştirilmektedir. Uzay kafes inşaatında, ekonomik, hızlı, estetik ve güvenli çözümler ise prefabrike çelik uzay sistemlerle mümkün olmaktadır. Böylece, prefabrike çelik uzay sistemlerle, çağdaş teknoloji, mimarinin hizmetine sunulmaktadır. Uzay kafes sistemlerde her düğüm noktası üç doğrultuda gelen çubuklarla tutulmaktadır. Bu nedenle, düğüm noktalarının yüksek hiperstatiklik derecesine sahip oldukları için mafsallı kabul edilmeleri doğru bir yaklaşım olmaktadır. Büyük açıklıkların geçilmesinde klasik çelik çatı konstrüksiyonlan vb. sistemler günümüzde yerini prefabrike çelik uzay sistemlere bırakmıştır. Uzay sistem bir yapı, kendisine gelecek yatay ve düşey etkileri(yükleri) her üç doğrultuda da dağıttıkları için oldukça stabilitesi yüksek yapılardır. Çeşitli geometrilerdeki geniş açıklıkların kolonsuz olarak geçilmesinde oldukça ekonomik çözümler sağladığı için günümüzde yüz metreyi geçen açıklıklarda da çok rahat kullanılabilmektedirler. Ayrıca, bu sistemler, prefabrike standart elemanlardan meydana geldiği için, dizayn, imalat ve montaj süreleri çok kısa olmakta ve özellikle işçilik hatalarından kaynaklanan problemler en aza indirgenmektedir.. Ülkemizde orta ve büyük ölçekli yaklaşık yirmiye yalan çelik uzay sistem imalat ve montajı yapan firma mevcuttur. Bunların bir çoğunda sürekli yetişmiş eleman istihdamı sorun olmaktadır. Diğer taraftan, yapının taşıyıcı sistemi kurulurken, emniyetli ve ekonomik bir çözüm için, tasarımcı mühendisin yapı geometrisindeki değişimlerle çelik malzeme gideri arasındaki ilişkiyi de bilmesi gerekir. Bu çalışmada, prefabrike düzlem çelik uzay kafes sistemlerde yapı geometrisindeki değişimin çelik malzeme giderine etkisi araştırılmıştır. Çalışma, prefabrike çelik uzay sistemlerle uğraşan mühendislerin, daha ekonomik çözümler üretmelerine yardımcı olacaktır. ANAHTAR KELİMELER: Prefabrike, Uzay Kafes Sistem, Çelik Yapılar
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT In different geographic regions of* Turkey, there are a lot of space frame system applications. Therefore, quantity of steel, used, is certainly different from region to region due to climatic conditions and it is very important to determine the steel quantity, which is going to be consumed during a project study. Moreover, it is analysed that the selection of a system type affects the quantity of steel used. Space frame systems have been used in projects recently in Turkey. Nowadays, steel is gradually included in projects by architects, which is themain reason for the increase in the number of space frame system. In this study, a lot of different space frame systems are analysed for different load disturbances and finally, by graphics, tables and sketches, the data which are obtained from analysis, are presented to the engineers, the architects and the researchers, working in this field of construction discipline.