Reflü tedavisinde kullanılan bazı ilaç etken maddelerin kemometrik yöntemlerle tayini
Determination of some pharmaceutical substances used in the treatment of reflux of chemometric methods
- Tez No: 472414
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAKAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Mide hastalıkları tedavisi, ilaç, kemometri, lansoprazole, domperidone, PCA, PCR, PLS, Treatment of diseases of the stomach, medicine, chemometrics, lansoprazole, domperidone, PCA, PCR, PLS
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez çalışmasında, kemometrik kalibrasyon yöntemleri temel bileşen analizi (PCA) temel bileşen regresyonu yöntemi (PCR), kısmi en küçük kareler yöntemi (PLS), farmasötik lansoprazole (LAN) ve domperidone (DOM)'in aynı anda miktar tayinlerine hiç bir ayırma işlemi kullanmaksızın başarıyla uygulanmıştır ve bu yöntemler UV Görünür Alan Spektroskopisi yöntemlerinden elde edilen veriler kemometrik olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada UV Spektroskopisi yöntemi ile bir ilaç numunesinde bulunan lansoprazole ve domperidone tayini amaçlanmıştır. Metot, basit, hızlı, ucuzdur. Bu maddelerinin tayini üzerine birçok çalışma literatürde yer almaktadır. Elde edilen veriler, lineer cebir matematiğine dayalı olarak bilgisayar destekli kalibrasyonlar kurularak kantitatif analizlerin yapılmasına olanak tanıyan Analitik Kimyanın bir kolu olan kemometri ile değerlendirilecektir. Hesaplanan sonuçlar, klasik spektrofotometrik metotla ile belirlenen sonuçlarla kıyaslanacaktır. Numunelerin stok çözeltileri 100 mg/L olarak hazırlanır. Daha sonra incelenen lansoprazole ve domperidone'nin maddelerinden sentetik karışımlar hazırlanır ve uygun standartlarla incelenir. En son aşamada ilaç incelenir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, three different chemometric calibration methods principle component analysis (PCA), partial least square (PLS) and principal component regression (PCR) were successfully applied to the simultaneous determination of lansoprazole (LAN) and domperidone (DOM) pharmaceutical preparations without using any separation step. The data of UV-Visible Spectroscopy applied to the chemometric calculations. In this study, it is aimed at simultaneous determination of lansoprazole and domperidone in drugs by ultra viole spectrophotometer. The method is basic, rapid and cheap. There are a lot of works about determination of lansoprazole and domperidone. After completing experiments, the data are calculated by chemometry which is learning against lineer algebra mathematics with computer. Calculating results compare with at classical spectrofotometric method. The stock solutions of samples are prepared with 100 mg/L. The concentration set containing the mixture solution synthetic mixture is prepared. Last of all pharmaceuticals are researched.