Seralarda ısıtma ve serinletme özelliklerinin belirlenmesi
The determination of properties of heating and cooling systems in greenhouse
  1. Tez No: 472417
  2. Yazar: HASAN ERTOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATILGAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Sera, Isıtma, Serinletme, Antalya, Greenhouse, Heating, Cooling
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Antalya ilindeki seraların ısıtma ve serinletme durumları incelenerek ortaya çıkan sonuçların üreticiye ve yetiştirilen ürüne etkisi üzerinde durulmuş ve olumsuzlukların çözümleri için öneriler verilmiştir. Anket uygulanacak işletme sayısının belirlenmesinde Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemi kullanılmıştır. Anket uygulanacak işletme sayısı %90 güvenirlik sınırı ve %10 hata payı ile 246 olarak belirlenmiştir. Anket yapılan 246 adet sera işletmesinden %96.34'ünde ısıtma yapıldığı gözlenmiştir. Yörede en yaygın olarak tercih edilen ısıtıcı tipinin soba olduğu ve ısıtmanın soba ile gerçekleştirdiği seralarda ise sadece ürünün don zararlarından korunmaya çalışıldığı belirlenmiştir. Araştırma alanından elde edilen veriler doğrultusunda 1000 m2 sera taban alanı için 1 adet soba kullanıldığı tespit edilmiştir. Anket yapılan 246 adet sera işletmesinden %92.68'inde doğal havalandırma ile sera içerisindeki fazla sıcaklığın düşürülmeye çalışıldığı belirlenmiştir. Araştırma alanında incelenen işletmelerde havalandırmanın seraların %45.93'ünde yan duvarlardaki ve çatıdaki havalandırma açıklıklarından yapıldığı tespit edilmiştir. Anket yapılan seraların %32.52'sinde havalandırma alanının sera taban alanına oranın 10 ile 15, %41.46'sında ise havalandırma alanının sera taban alanına oranın 15 ile 20 arasında değiştiği gözlenmiştir. Sonuç olarak, çalışmada yörede bulunan seraların ısıtma ve serinletme özellikleri ve karşılaşılan sorunlar belirlenmiştir ve alınması gerekli tedbirlerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the heating and cooling conditions of the greenhouses in Antalya were examined and suggestions were made for solutions of the problems that emerged. The Simple Random Sampling Method was used in determining the number of enterprises to be surveyed. The number of enterprises to be surveyed was determined as 246 with 90% confidence limit and 10% error rate. It was determined that the greenhouses enterprises surveyed were heating at 96.34%. It has been determined that the most commonly preferred type of heater in the region is the stove and that the stove is heated only to protect the product from frost damage. In accordance with the data obtained from the research area, it was determined that 1 stove was used for 1000 m2 greenhouse floor area. It has been determined that 92.68% of the surveyed greenhouse enterprices are trying to reduce the excess temperature inside greenhouse by natural ventilation. It was determined that both the side wall and roof ventilation were made at 45.93% of the greenhouse enterprices where examined in the research area. It has been determined that the ratio of ventilation area to greenhouse floor area changes between 10 and 15 in 32.52% of greenhouse enterprises and this ratio changes between 15 and 20 in 41.46%. As a result, the heating and cooling properties and problems encountered of the greenhouse enterprices in the study area were determined and necessary precautions to be taken.