Kumluca bölgesinde biyolojik ve kimyasal mücadele yapılan üç farklı biber çeşidinin çiçek tozlarında biyolojik ve morfolojik incelemeler
Biological and morphological studies in flowers of three different peppers with biological and chemical control in the Kumluca region
  1. Tez No: 472441
  2. Yazar: GÜLÇE İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATİLLA AŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, Biyolojik, Kimyasal, Çiçek Tozu, SEM, Pepper, Biological, Chemical, Pollen, SEM
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, ülkemiz biber seralarında külleme hastalığına karşı biyolojik mücadelede kullanılan Bacillus subtilis Y1336 ırkını içeren Biobac wp fungusiti, kimyasal mücadelede kullanılan Floupyram 200 g/l + Tebuconazole 200 g/l etken madde içeren Luna Experience SC 400 fungusitlerinin biber poleninin biyolojisi ve morfolojisi üzerine olası etkileri incelenmiş, özellikle kimyasal mücadelede üreticiler doz artımına gittiklerinde bu durumun biber poleni üzerinde yansımalarının ne olacağı amaçlanmıştır. Fungusitlerin yüksek dozlarda kullanılması durumunda polenler üzerinde etkilerini ilerde meyve verimi ile kalitesini belirleyebileceği düşünülmüştür. Antalya ili Kumluca ilçesinde serada yetiştirilen biber bitkilerinde fungusit uygulamaları Luna Experience SC 400 fungusiti için“Çiftçi Koşulu”olarak dikkate alınmış, uygulamalar çiftçi koşulu (30 ml / 100 lt su) ve çiftçi koşulunun iki katı (60 ml / 100 lt su) yapılmıştır. Külleme hastalığına karşı biyolojik mücadele yapılan Biobac wp için çiftçi koşulu (125 gr / 100 L su) dozlarında yapılmıştır. Çalışmada doz miktarı arttıkça polen canlılık yüzdesi, polen çimlenme yüzdesi ve çiçek tozu üretim miktarlarında azalma gözlenmekte, kimyasal uygulamaların yüksek dozunda etki daha da belirginleşmektedir.
Özet (Çeviri)
Biobac wp fungusitis containing Bacillus subtilis strain Y1336, which is used in biological fight against congenital anomalies in pepper seedlings of our country, is likely to be affected by the biology and morphology of Luna Experience SC 400 fungicides containing 200 g / l of active ingredient Floupyram 200 g / l + Tebuconazole 200 g / Effects were investigated. Especially, when the chemical producers are increasing the dose, what would be their reflection on the pepper pollen. If the fungicides are used at high doses it is thought that they can influence the pollen and determine the fruit quantity and quality later on. Fungicide applications in greenhouse - grown pepper plants in Kumluca, Antalya province were considered as“Farmer Condition”for Luna Experience SC 400 fungicide and applications were made in farmer condition (30 ml / 100 lt water) and twice farmer condition (60 ml / 100 lt water). Biological control against convalescent disease was carried out in the farmer's condition (125 gr / 100 L water) for Biobac wp. As the dose increases in the study, the pollen viability percentage, pollen germination percentage and pollen production decreases and the effect of the higher doses of chemical applications becomes more apparent.