Scarlet spur elma çeşidinde aminoethoksivinilglisin (AVG) uygulamalarının hasat önü dökümü ve meyve kalitesi üzerine etkileri
The effects of aminoethoxyvinylglycine (AVG) applications on preharvest fruit drop and fruit quality in scarletspur apple cultivar
  1. Tez No: 472447
  2. Yazar: YAHYA ENES ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN NURHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, Scarlet Spur, AVG, Hasat Önü Meyve Dökümü, Apple, Scarlet Spur, AVG, Preharvest Fruit Drop
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada M26 anacı üzerine aşılı Scarlet Spur elma çeşidinde farklı dozlarda AVG (aminoethoksivinilglisin) uygulamalarının hasat önü meyve dökümü üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada AVG'nin 150, 300 ve 450 ppm'lik dozları hasattan 1 ay önce ağaçlara uygulanmıştır. AVG uygulamalarının hasadı 10 gün geciktirdiği saptanmıştır. Tüm AVG uygulamaları kontrol uygulamasına göre kümülatif döküm yüzdesini önemli derecede azaltmıştır. Bununla birlikte 450 ppm AVG uygulaması (%3.76) hem kontrol (%59.94) hem de diğer AVG uygulamaları (%5.53-%19.05) ile karşılaştırıldığında kümülatif döküm oranını önemli düzeyde azalttığı saptanmıştır. Araştırmada toplam verim değerleri incelendiğinde en düşük verim kontrol uygulamasında belirlenmiş, en yüksek verim ise 450 ppm AVG uygulamasında elde edilmiştir. AVG uygulamalarının meyve eni, meyve boyu ve meyve ağırlığı bakımından istatistiki olarak önemli bir fark saptanmamıştır. AVG uygulamalarının meyve eti sertliğini kontrole göre önemli derecede arttırdığı belirlenmiştir. Meyve eti sertliği en yüksek meyveler 450 ppm AVG uygulamasında (8.39 lb) elde edilirken, meyve eti sertliği en düşük meyveler ise kontrol uygulamasında (7.51 lb) elde edilmiştir. Tüm AVG uygulamalarının meyvelerde solunum hızı ve buna bağlı olarak etilen üretimini azalttığı saptanmıştır. Araştırmada meyve üst kabuk rengi bakımından AVG uygulamaları arasında istatistiki olarak önemli bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different doses of AVG (aminoethoxyvinylglycine) applications on preharvest fruit drop in c.v. Scarlet Spur apple variety grafted on M 26 rootstock were investigated. In the study, doses of 150, 300 and 450 ppm of AVG were applied to trees a month before harvest. AVG applications delayed the harvest about 10 days. All AVG applications significantly reduced the cumulative preharvest fruit drop compared to the control application. However, the 450 ppm of AVG (3.76%) significantly reduced the cumulative preharvest fruit drop compared to both control (59.94%) and other dozes of AVG (5.53%-19.05%). Based on the total yield values, the lowest yield was determined in the control application and the highest yield was obtained from the application of 450 ppm AVG. There were no statistically significant differences between applications in regard to fruit widtht, fruit height and fruit weight. It was determined that AVG applications significantly increase fruit firmness compared to control. The highest fruit firmness were obtained from 450 ppm of AVG (8.39 lb) while the lowest fruit firmness was obtained from control application (7.51 lb). It was determined that all AVG applications reduced respiration rate in fruits and accordingly ethylene production. There were no statistically significant differences between the applications in terms of fruits color in the study.