Buji ateşlemeli içten yanmalı bir motorda Matlab programı ile yanmanın modellenmesi
Modeling of spark ignition internal combustion engine by using Matlab program running by two fuel
- Tez No: 472494
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: buji ateşlemeli motor, çıftbölgeli yanma modeli, MATLAB modelleme, termodinamik analiz, internal combustion engine, two zone engine MATLAB modeling, thermo dynamic analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma kapsamında, buji ateşlemeli bir motorun termodinamik analizi, MATLAB programlama kodları kullanılarak LPG ve benzin olmak üzere iki yakıt türü açısından teorik olarak incelenmiştir. Yanma odası içerisinde gerçekleşen yanma sürecinin modelini çıkarmak için iki‐bölgeli ısı salımı modelinden yararlanılmıştır. Silindir içi basınç, yanmış ve yanmamış karışm bölgesinin sıcaklığı, ortalama efektif basınç, ateşleme avansı, sıkıştırma oranı ve Y/H karışım oranı gibi parametreler 2 farklı yakıt tipi için modelde kulanılmıştır. Krank açısı, 0 derecede emme supabının ve 314 derecede de egzoz supabının açıldığı bir (0'dan 360 dereceye kadar krank açısında) bir döngü gerçekleştirir. Sıcaklık ve basınç değişikliğine ilişkin maksimum değerler, krank açısı doğrultusunda hesaplanan motor hızına dayanır. Motor performansı, 1000, 1500, 2000, 2500 ve 3000 d/d'lık motor devirleri, 8, 9 ve 10 sıkıştırma oranları ve 145 ile 160 arası krank açısı dereceleri aralığındaki ateşleme avansı kapsamında incelenmiştir. MATLAB programı kapsamında yer alan Grafik Kullanıcı Arabirimi (GUI) aracılığıyla, yakıt türü, motor geometresi ve işletme koşulları da her hangi bir içten yanmalı motora uyacak şekilde kolaylıkla değiştirilebilir ve bunlara ilişkin tüm grafikler tek bir pencereden izlenebilir. Bu teorik çalışmanın sonucu olarak, motorun benzin ile çalıştırılması, maksimum basınç, sıcaklık ve verim, LPGden elde edilenden çok daha büyüktür. Burada benzinle çalışma verimi kapsamında, maksimum basınç, sıcaklık ve elde edilen veriler sırasıyla 4500 kpa, 2500 K ve 500'dür. Bu rakamlar LPG için ise 4000 kpa, 2200 K ve 400 olup, 3000 d/dlık hızda ateşleme avansı ise 145 derecedir. Maksimum güç ve tork 153 derecelik ateşleme avansında gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, thermo dynamic analysis of a spark ignition internal combustion engine investigated theoretically for two types of fuel LPG and benzin by using a MATLAB programming codes. A two‐zone heat release model was utilized to model the combustion process inside the combustion chamber. The wide range of engine parameter were modeled for each type of fuel such as pressure, burn and unburned temperature, indicative mean effective pressure, compration ratio, air fule ratio. The crank angle take a pleas between 0 to 360 crank angle degree where 0 degree refers to intake valve is closed and 314 degree refers to exhaust valve is open the temperature and pressure variation, the maximum values depend on the engine speed were calculated according to the crank angle. The engine performance was investigate in the range of engine speed (1000, 1500, 2000, 2500 and 3000rpm), compression ratio of 8,9 and 10 and the spark advance in the range of 145 to 160 crankangle degree. Through the Graphical User Interface (GUI) in MATLAB program the type of fuel, engine geometry and operating conditions can be change easily to fit any internal combustion engine and the all graphic can be seen in one window. As a result of this theoretical study, the maximum pressure, temperature and work for benzin was greater than the LPG. Where the maximum pressure, temperature and work for benzin were 4500kpa, 2500K and 500 J Subsequently, and 4000kpa, 2200K and 400J for LPG Subsequently in 3000rpm and 145 degree of spark advance. The maximum power and torque observed at 153 degree of spark advance.