Yeşil çatı sistemlerinin sürdürülebilir kent yaşamına etkilerinin değerlendirilmeesi
Assessment of effects of green roof systems on sustainable city life
- Tez No: 472562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Çatı, Sürdürülebilir Kentler, İklim Değişikliği, Enerji, Karbon Ayak İzi, Kentsel Su Yönetimi, Green Roof, Sustainable Cities, Climate Change, Energy, Carbon Footprint, Urban Water Management
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüz şehirlerinde sanayileşme ve nüfus artışı hızla büyümeye devam etmektedir. Sanayileşme ve nüfustaki bu artış, karbon emisyonlarının artmasına ve küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin yanı sıra çevresel birçok soruna neden olmaktadır. Yeşil çatılar, kentlerdeki sürdürülebilir yaşamı destekleyerek bu çevresel sorunların kentler üzerindeki etkisini azaltabilecek ekolojik bir yöntem olarak dikkat çekmektedir. Yeşil çatıların yaygınlaşmasıyla, bu sistemlerin yapı katmanları üzerindeki koruyucu etkisi, sürdürülebilir bina ve kent yaşamı kapsamında fayda sağlayacaktır. Yeşil çatı sistemleri, ısıtma ve soğutma amaçlı enerji tüketimini azaltarak kentsel karbon ayak izinde küçülme sağlayabilecektir. Ayrıca kentsel su yönetimine katkı yapması, doğal ortam oluşumu ve çevresel yaşam kalitesini arttırması ile de sürdürülebilir kent yaşamını desteklemektedir. Bu çalışmada, yeşil çatı sistemlerinin teknik bilgi ve tasarımının, sürdürülebilir kentsel yaşamdaki; ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerinin literatürlerle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Türkiye ve Dünya'dan örneklerle, belli bir bölge için yeşil çatı sistemlerinin uygulanması durumunda, seçilen binalar için sağlayabileceği ekonomik faydalar hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
today's cities, industrialization and population growth continue to grow rapidly. The increase in industrialization and population has caused many environmental problems as well as climate change due to increased carbon emissions and global warming. The green roofs support sustainable life in cities and are an ecological way to reduce the impact of environmental problems on cities. The protective effect of the green roofs on the building layers will provide significant benefits in the context of sustainable building and urban life. Green roof systems can reduce urban carbon footprint by reducing energy consumption for heating and cooling. It also supports sustainable urban life by contributing to urban water management, enhancing natural environment formation and environmental quality of life. In this study, it was aimed to evaluated that technical information and design of the green roof systems and economic, social, and environmental effects for the sustainable urban life by literature. Some examples were given from Turkey and the World. In case of the application of the green roof systems for a certain region in Turkey, for selected structures, the economic benefits were calculated.