Structural studies on the metalli artifacts of Phrygian period
Frig dönemi metalik buluntuları üzerine yapısal çalışmalar
- Tez No: 47263
- Danışmanlar: PROF.DR. MACİT ÖZENBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Frigler, Metalografi, Bronz Eserler vı, Phrygians, Metallography, Bronze Artifacts IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz FRİG DÖNEMİ METALİK BULUNTULAR ÜZERİNDE YAPISAL ÇALIŞMALAR Ercanlı, Levent Yüksek Lisans, Arkeometri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Macit Özenbaş Eylül 1995, 88 sayfa Ankara sınırları içerisindeki tümülüslerde yapılan kazılarda elde edilen Frig metalik buluntular, daha önceden sadece arkeolojik açıdan incelenmişlerdir. Ancak, daha sonra buluntuların bazılarının fiziksel ve kimyasal analizlerinin yapılması arkeolojik açıdan çıkarılan sonuçların tekrar incelenmesine neden olmuştur. Bu çalışmada optik ve tarama elektron mikroskobu kullanılarak yapılan metalurjik analizlerin sonuçları sunulmaktadır. Her iki yöntem de, buluntuların üretim tekniklerini belirleyecek yapısal analizler için kullanılmıştır. Bu yöntemlere ek olarak enerji yayılımlı x-ışınları analiz ünitesi de metal buluntuların element analizlerinin yapılmasını sağlamıştır. Dışdaki korozyon tabakasının karakteristik özelliği malahit (bazik bakır karbonat) ile örtülmüş bir kuprit (bakır (I) oksit) tabakasının oluşmuş olması ve bu tabakanın kalay içermemesidir. Yüzey korosyonunda, bakır öncelikle okside olarak kupriti oluşturmakta ve korozyon ilerledikçe çevrede bulunan su ve karbondioksidin etkisiyle kuprit malahite dönüşmektedir. İncelenen parçaların çoğu tavlama bandlarıyla (annealing twins), yeniden kristalleşmiş mikroyapı göstermektedir. Bu yapı, incelenen eserlerin işlenmesinde, 550 °C üzerinde tavlama ısılişlemini takip eden çekiçlenerek dövülmenin uygulandığını göstermektedir. Metalik yapıda bulunan çok fazla miktardaki çökelti ve katışkıların, ilk malzemede bulunan saf olmayan parçacıklar olduğu da açıkça gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL STUDIES ON THE METALLIC ARTIFACTS OF PHRYGIAN PERIOD Ercanlı, Levent M. S., Department of Archeometry Supervisor: Prof. Dr. Macit Özenbaş September 1995, 88 pages The Phrygian metallic artifacts obtained from the excavations and tumuli in the vicinity of Ankara were initially examined from a purely archaeological point of view. Recently however, some of the metal findings were subjected to study through the application of physical and chemical analysis. The results have led to a re-examination of original conclusions drawn from the archaeological evidence. In this study, we present some of the results which have been obtained through metallurgical analysis such as optical and scanning electron microscopy. Both techniques were used to reveal detailed structural analysis of artifacts which will give the production technologies of these objects. Also x-ray energy dispersive analyser was used to obtain microchemical analysis of the objects. A characteristic feature of the external corrosion layer was the formation of a cuprite layer covered by a scale of malachite. From analytical evidence, the corrosion layer is practically devoid of tin. In the surface corrosion of tin bronze, copper is thus selectively attacked resulting in the formation of cuprite. As corrosion proceeded, the copper oxide was transformed from the inoutside into basic copper carbonate (malachite) through the action of CO2 and H2O present in the environment. Most of the pieces investigated exhibit a recrystallized microstructure with annealing twins. This suggest that in processing of these artifacts, the deformation (hammering) of the starting material was followed by an annealing treatment above 550°C. The numerous precipitates and inclusions which occur in the metallic core were apparently already present in the starting material in the form of impurities.