A Comparative study on flexural analysis of prestressed concrete beams
Öngerilmeli betonarme kirişlerin basit eğilme çözümlemeleri üzerine karşılaştırmalar
- Tez No: 47262
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ÇITIPITIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Öngerilmeli betonarme kiriş, Malzeme özellikleri, Kayıplar, Emniyet Gerilmeleri, Elastik Çözümleme, Taşıma Gücü Çözümlemesi, Prestressed concrete beam, Material properties, Losses, Allowable Stresses, Elastic Analysis, Ultimate Analysis
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
TS 3233 yönetmeliği kullanılarak öngerilmeli betonarme kirişlerin basit eğilme çözümlenmesi diğer üç yönetmelikle; Amerikan Yönetmeliği (ACI-318-89), İngiliz Yönetmeliği (BS-8110 -87) ve Alman Yönetmeliği (DİN 4227 -82); karşılaştırmıştır. TS'nin diğer üç yönetmelikle karşılaştırılmasının kolay olmadığı bilinmelidir. Kullanılan beton dayanımlarının bile değişik yönetmeliklerde aynı olmaması, bu yönetmelikleri ortak bir zemine oturtmayı güçleştirmektedir.Değişik yönetmeliklerin teorilerinin, ön kabullerinin ve formüllerinin karşılaştırılması esnasında dikkate alınan konular şöyledir: Malzeme Kayıplar Elastik Çözümleme Yapısal Güvenlik Taşıma Gücü Çözümlemesi Bu çalışma çözümleme ve tasarım bakımından TS3233'ün İngiliz ve Amerikan Yönetmeliklerinden çok farklı olmadığını, fakat daha az güvenli olduğunu göstermiştir. Alman Yönetmeliğinin yapısal güvenlik ve taşıma gücü çözümlemesinde kullandığı mantık farklıdır. Sonuç olarak TS3233'ün güvenli, çağdaş, kolay kullanılabilen, mantıklı bir yönetmelik olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Flexural analysis of prestressed concrete beams using TS3233 is compared with three other codes, namely, American Concrete Institute Code (ACI-318 -89), Code of Practice for the Structural Use of Concrete of British Standard Institute (BS8110 -87), Deutsches Institute für Normng E.V.(DIN 4227 -82). It should be realized that comparison of TS with the other three codes is not so easy. It is quite difficult to bring all these codes to a common basis, since even the concrete strengths referred to in different codes are not the same. IllComparison of theories, assumptions, and formulation using different codes in following subjects are considered;. Material. Losses. Elastic analysis. Structural safety. Ultimate Strength Analysis This study indicated that analysis and design based on TS3233 is not much different than those based on British and American Codes but less conservative. DIN uses different logic in structural safety and ultimate analysis. Finally it can be concluded that TS3233 is a safe, modern, easy to use, and logical code.