Effect of sediment size and spillway height on local scour downstream of a dam
Dane büyüklüğünün ve dolusavak yüksekliğinin barajın mansabındaki bölgesel oyulmaya etkisi
- Tez No: 47270
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dane, Dolu Savak, Oyulma vı
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz DANE BÜYÜKLÜ?ÜNÜN VE DOLUŞA VAK YÜKSEKLİ?İNİN BARAJIN MANSABINDAKİ BÖLGESEL OYULMAYA ETKİSİ ÖZDEMİR, Fatih Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa GÖ?ÜS Aralık, 1995, 183 Sayfa Bu çalışmada, farklı taban kotlarına sahip beş enerji kırma havuzu modeli savak mansabındaki aşınabilir nehir yatağı üzerinde oluşan oyulma biçimini incelemek için farklı iki savak yüksekliğiyle deneysel olarak araştırıldı. Bu nedenle herbir deney sisteminde farklı debiler için değişen kuyruk suyu derinliklerinde tek tip dso=3.80 mm olan uniform çakıl kırma havuzundan hemen sonra oyulabilir malzeme olarak kullanılarak bir seri deney yapıldı. 1994 yılında, benzer deneyler Aydın Alp tarafından aşınabilir malzeme olarak dso=0.90 mm olan uniform kum kullanılarak yapılmıştı. Her bir deneyin bitiminden sonra, oyulma şekli gerekli görülen uzunluk aralıklarında kanalın ekseni boyunca kaydedildi. Benzer akım şartlarında oluşan oyulma şekilleri birbirleriyle ve Aydın tarafından yapılanlarla karşılaştırıldı ve enerji kırma. havuzu taban seviyesinin alçaltılmasının, dane büyüklüğü farklılığının ve savak yük-seldiğu, değişiminin oyulmanın önemli parametreleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Buna ek olarak, eşik mansabma eklenen bazı özel yapılar bunların ikinci dereceden akımları ve sonuç olarak oyulma derinliklerini azaltma üzerindeki etkilerini görmek için test edildi.Deneysel sonuçların analizi, enerji kırma havuzu taban seviyesi azaldıkça ve dane büyüklüğü arttıkça oyulma derinliğinin de azaldığını gösterdi. Aynı zamanda savak yüksekliğinin oyulma profillerini etkileyen önemli bir parametre olmadığı gözlendi. İkinci dereceden akım hareketi kırma, havuzu eşiği mansabına iliştirilen özel yapılarla etkilendi ve bu sayede aynı akım şartlan için oyulma profillerinde azalmalar elde edildi. Maksimum oyulma derinliğini, dolu savak üzerindeki su yüksekliği, kuyruk suyu derinliği, enerji kırma havuzu taban kotu ve dane çapı cinsinden hesaplamada kullanılabilecek grafikler ve matematiksel ifadeler elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SED1MENT SiZE AND SPILLWAY HEIGHT ONLOCAL SCOUR DOWNSTREAM OF A DAM ÖZDEMİR, Fatih M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa GÖ?ÜS December, 1995, 183 Pages in this study, five stilling basin models of different invert elevations were investigated experimentally with two different spilhvay heights to observe the scour patterns forming on the erodible river bottom downstream of the spillway. For this reason, a series of experiments were conducted on each experimental set-up for various discharges with varying tailwater depths but with öne type of nearly uniform aggregate of d50= 3.80 mm as erodible material just downstream of the stilling basin. Similar experiments had been carried out by Aydın Alp in 1994 with uniform sand of dso^O.90 mm as erodible material. Following each experiment, scour profile was recorded in successive length of intervals along the centerline of the channel. Scour profiles produced by similar flow conditions were compared with each other and those obtained by Aydın Alp, and the effect of stilling basin lowering, sediment size variation and spillway height difference on the important parameters of the scour profiles were investigated. in addition to this, some special structures attached downstream of the end sili were tested to see the effect of them on minimizing secondary motions, and therefore, scour depths like a rip rap material. iiiThe analysis of the experimental results showed that the depth of the scour decreased as the stilling basin invert elevation was reduced and as the sediment diameter was increased. it was also observed that the height of the spillway was not an important parameter afFecting the scour profiles. The secondary motion of the flow after the stilling basin was influenced by attaching the special structures downstream of the stilling basin end sili, and that resulted in reductions on scour profiles for same of the flow conditions. Graphical and fünctional relationships were obtained to determine the maximum scour depth as a fünction of flow depth över the spillway crest, tailwater depth, sediment size and the stilling basin invert elevation. Keyvvords: Sediment, Spillway, Scour