Modified rock mass rating (M-RMR) system and roof behavior model
Düzeltilmiş RMR sınıflama sistemi (M-RMR) ve tavan tabakası davranış modeli
- Tez No: 47274
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDAL ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kaya kütlesi sınıflaması, maden galerileri, tavan-taban yolları, konverjans, tavan tabaka hareketleri, delikiçi ekstansometre ölçümleri, kaya saplamalarının yerinde çekme testleri. vıı, Rock mass classification, mine roadways, gate road, convergence, roof displacement, borehole extensometer readings, pull-out tests. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 398
Özet
öz DÜZELTİLMİŞ RMR SINIFLAMA SİSTEMİ (M-RMR) VE TAVAN TABAKASI DAVRANIŞ MODELİ ÖZKAN, İhsan Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Erdal ÜNAL Haziran 1995, 370 sayfa Bu çalışmada, kaya kütlesi sınıflama sistemleri ve maden galerilerindeki tavan davranışının açıklanması üzerinde son yıllarda yapılan çalışmalar, geniş bir kaynak taraması ile belirlenmiştir. Boraks ve iki farklı kömür ocağında yapılan kaya kütlesi sınıflama çalışmalarında; yeraltı suyunun etkisinin değerlendirilmesinde, sondajlardan elde edilen karotların dayanımlarının ve eklem takımlarına ait bazı parametrelerin belirlenmesinde çeşitli zorluklarla karşılaşılmıştır. Zayıf, tabakalı ve kil içeren kaya kütlelerinde karşılaşılan bu güçlükleri gidermek amacı ile yeni bir sınıflandırma sistemi geliştirilmiştir. Bu sınıflama sistemi (M-RMR) temelde orijinal RMR-Sistemi'ne benzemektedir. Ancak M-RMR sistemi, kaya kütlesinin daha iyi karakterizeedilmesinde kullanılan parametrelerin yeterli düzeydeki etkilerinin belirlenmesinde ve gerçek arazi koşullarının tanımlanmasında bir çok düzeltmeler ve yeni yaklaşımlar içermektedir. Bigadiç yeraltı Boraks madeni, Çayırhan yeraltı linyit kömür madeni ve Yatağan açık kömür ocağında yapılan kaya kütlesi sınıflama çalışmalarında orijinal RMR sistemi ve M-RMR sistemi kullanılmıştır. Aynı kaya kütleleri üzerinde uygulanan bu iki sınıflama sisteminin mühendislik uygulamalarına yönelik etkileri, galerilerde tahkimat tasarımı ve açık ocakta şev duraylılığı analizleri ile açıklanmıştır. Bu çalışmaların sonucunda“ROCK MASS”adlı bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Yeraltı maden galerilerinde tavan özelliklerini belirlemek amacıyla Çayırhan kömür ocağındaki A-810 taban yolunda yaklaşık 300 metrelik bir kesimde, altı ayrı tahkimat bölgesi oluşturulmuştur. Bu bölgelerden dört tanesi farklı kaya saplamaları ile, diğer iki tanesi de rijit ve kaymalı demir bağlar ile desteklenmiştir. Bu pilot uygulamada Split-Set, Uzayabilen Süper Swellex, Sis-reçineli ve Fosroc reçineli kaya saplamaları kullanılmıştır. Bu pilot uygulama için A-810 galerisinde, ayrıntılı bir çalışma programı uygulanmıştır. Pilot uygulama esnasında değişik tahkimatlı bölgelerde 18 adet konverjans ve 16 adet delikiçi esktansometre istasyonu kurulmuştur. Sonuç olarak, yaklaşık 15 ay boyunca süren ölçümlerden 46,000 adet konverjans ve 110,000 adet delikiçi ekstansometre ölçüm değeri alınmıştır. A-810 galerisindeki konverjans ve delikiçi esktansometre ölçümleri üzerindeki stabilite analizleri esnasında zamana ve galeri ilerlemesine bağlı istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Konverjans analizleri haricinde, konverjansın birim zamandaki değişimi (konverjans hızı) ile konverjans hızının yine birim zaman vıiçerisindeki değişiminin (konverjans ivmesi) analizleri ayrıca yapılmıştır. A-810 galerisinde oluşturulan farklı tahkimat bölgelerine ait konverjans grafikleri ile karşılaştırmalı analizler tamamlanmıştır. Ayrıca bu ölçüm sonuçlarını karakterize edecek ampirik bir eşitlik geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODIFIED ROCK MASS RATING (M-RMR) SYSTEM AND ROOF BEHAVIOR MODEL ÖZKAN, İhsan Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Erdal ÜNAL June 1995, 370 pages In this thesis, an extensive literature survey on rock mass classification systems and on behavior of mine roadways was carried out. Special attention was given to the most recent developments. During studies carried out in a borax mine and two different coal mine regions, many difficulties were encountered in describing some of the joint related parameters, in determining the strength, and in evaluating the effect of groundwater. Therefore, a new classification system has been developed for weak, stratified and clay bearing rock mass. This classification system, called Modified Rock Mass Rating System (M-RMR System), is basically similar to Bieniawski's RMR System; however, it includes many modifications to prescribe real in situ conditions, and to accommodate new parameters for better characterization of the rock mass. mThe rock masses in Bigadiç Underground Borax Mine, Çayırhan Underground Lignite Mine and Yatağan Surface Lignite Mine were classified based on the original and modified RMR systems and the results were compared. The impacts of the two different rating values (RMR and M-RMR) for the same rock mass was explained in terms of two engineering applications such as roadway support and slope stability. During classification studies, a computer program called“ROCK MASS”was also developed. In order to investigate the roof behavior, a pilot study was carried out in a 300-meter section of the A-810 Gate-Road of Çayırhan Coal Mine. This gate road was divided into six support regions. Four of these sections were supported by rock bolts and the other two by rigid and yielding steel arches. Rock bolt types used consisted of Split-Set, Swellex, Sis-resin, and Fosroc-resin. An extensive monitoring program was undertaken at A-810 gate road. A total of 1 8 convergence and 1 6 borehole extensometer stations were set-up in various supported regions. Consequently, a total of about 46,000 convergence and 110,000 borehole extensometer readings were taken during 15 months of monitoring period. During stability analyses, time-dependent and face-advance dependent statistical analyses of convergence and roof strata movement were carried out. Based on further analyses of convergence, rate of convergence (velocity) and rate of convergence-velocity (acceleration), a roof behavior model was developed. The plots representing and comparing the behavior of different supported regions and the empirical equations developed were also presented.