Optimum design of prestressed concrete beams by non-linear programming
Öngerilmeli beton kirişlerin lineer olmayan programlamayla optimum tasarımı
- Tez No: 47275
- Danışmanlar: PROF.DR. FUAT ERBATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Öngerilmeli Beton Kirişler, Öngerilmeli Beton Yapılar, Yapı Optimizasyonu, Optimum Tasarım, Duyarlık Analizi, Lineer Olmayan Programlama. (iv), Prestressed Concrete Beams, Prestressed Concrete Structures, Structural Optimization, Optimum Design, Sensitivity Analysis, Nonlinear Programming. (iii)
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
oz ÖNGERİLMELİ BETON KİRİŞLERİN LİNEER OLMAYAN PROGRAMLAMAYLA OPTİMUM TASARIMI BEHÇET ÖMER OKTAR Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fuat ERBATUR Eylül 1995, 171 sayfa Bu tez öngerilmeli kirişlerin optimum tasarımı ile ilgilidir. Basit ve iki açıklıklı kirişler ele alınmıştır. Üç tipik kesit; I, T ve dikdörtgen kesit incelenmektedir. Minimum tasarım formulasyonu için, kirişlerin hem maliyeti, hem de ağırlığı amaç fonksiyon olarak seçilmiştir. Problem çözümü matematiksel programlama teknikleri ile gerçekleştirilmiş ve örnekler verilmiştir. Öngerilmeli kirişlerin optimum tasarım formulasyonunda, tasarım değişkenlerinin yanında, bir takım da problem parametreleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları için duyarlık analizi yapılmış ve sayısal örnekler verilmiştir. Tez ayrıca, yapı optimizasyon metodlarını kısaca incelemekte ve öngerilmeli kirişlerin tiplerini, karakteristiklerini, davranışlarını ve bu kirişlerin optimum tasarımı ile ilgili daha önce yapılan çalışmaları da içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMUM DESIGN OF PRESTRESSED CONCRETE BEAMS BY NON-LINEAR PROGRAMMING BEHÇET ÖMER OKTAR M. S., Civil Engineering Department Supervisor. Prof. Dr. Fuat ERBATUR September 1995, 171 pages The thesis is concerned with optimum design of prestressed concrete beams. Simply supported and two-span continuous beams are considered. Three typical sections, namely, I-section, T-section and rectangular section are covered. Minimum design formulations are given for both the weight and the cost of the beams selected as objective functions. The solution is performed using mathematical programming techniques, and illustrative examples are given. In optimum design formulation of prestressed concrete beams together with design variables, various pre-assigned parameters are also involved. An extensive sensitivity analysis with respect to some selected parameters is also carried out and numerical examples are provided. The thesis also covers a brief survey of structural optimization methods, together with types, characteristics, behaviour and previous work done on optimum design of prestressed concrete beams.