Application of rock mass classification systems for future support design of the Dim Tunnel near Alanya
Alanya yakınlarındaki Dim Tünelinin geleceğe yönelik tasarımı için kaya kütlesi sınıflama sistemlerinin uygulanması
- Tez No: 153677
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dim Tunnel, GSI system, M-RMR system, RMR system, rock mass classifîcation
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
öz ALANYA YAKINLARINDAKİ DİM TÜNELİNİN GELECEĞE YÖNELİK TASARIMI İÇİN KAYA KÜTLESİ SINIFLAMA SİSTEMLERİNİN UYGULANMASI Coşar, Songül Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Ünal Eylül 2004,217 sayfa Bu tezde, kaya kütlesi sınıflama sistemlerinin Dim karayolu tünelinde uygulanması ile ilgili çalışmalar sunulmuştur. Tünel zemini; Kaya Kütlesi Puanlaması (RMR), Modifiye Edilmiş Kaya Kütlesi Puanlaması (M-RMR), Q- Sistemi, Jeolojik Dayanım İndeksi (GSI) ve Yeni Avusturya Tünelcilik Yöntemi (NATM) kullanılarak sınıflanmıştır. Yapılması planlanan Atnalı şeklindeki Dim Tüneli, 10 metre çapındadır ve tünel üzerindeki en fazla et kalınlığı 70 metredir. Çalışmalar sırasında, Dim Tüneli güzergahı boyunca kesilecek ve yüzeyde görülen kaya kütlesi ve kaya malzemesinin jeolojik ve jeoteknik özellikleri araştırılmıştır. Bu çalışmadaki kaya kütlesi sınıflamalarının başlıca amacı, ileride yapılacak kazı ve destek taşanını çalışmaları için gerekli olan verileri elde etmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için literatür araştırmasından sonra ayrıntılı arazi çalışmaları velaboratuvar deneyleri yapılmıştır. Arazi çalışmaları tünel seviyesinden 10-20 m yukarıda yeralan kesimdeki ve yüzeydeki süreksizliklerin ayrıntılı olarak araştırılmasını içermektedir. Ayrıca jeoloji haritası ve tünel ekseni boyunca jeolojik kesit hazırlanmıştır. Son aşamada, Dim Tüneli çalışma alanı için kaya kütlesi sınıflama sistemlerine ait istatistiksel analizler yapılarak karşılaştırılmıştır. RMR ve M-RMR sınıflamalarından elde edilen sonuçlara göre M-RMR sistemi sınıflama puanının üst sınır değerlerinde RMR'a göre daha iyi kaya kütlesi puanlan, buna karşın alt şuur bölgesinde (40'ın altında) ise daha düşük puanlar vermektedir. Bu sonuçlar daha önce bu konuda yapılan çalışmaları da desteklemektedir. Anahtar Kelimeler : Dim Tüneli, GSI sistemi, kaya kütlesi sınıflaması, M-RMR sistemi, RMR sistemi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF ROCK MASS CLASSIFICATION SYSTEMS FOR FUTURE SUPPORT DESIGN OF THE DİM TUNNEL NEAR ALANYA Coşar, Songül M.Sc., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Ünal September 2004,217 pages in this thesis, the results of a number of rock mass classifîcation systems applied to Dim-highway tunnel study area are presented. The tunnel ground was classified according to Rock Mass Rating (RMR), Modified Rock Mass Rating (M-RMR), Rock Mass Ouality (Q,) Geological Strength Index (GSI), and New Austrian Tunneling Method (NATM). Dim Tunnel has a horse-shoe shape, with a diameter of 10 meters and maximum overburden thickness of 70 meters. During studies, the geologjcal and geotechnical characteristics of the rock mass along the Dim Tunnel route were investigated. The main objective of rock mass classifîcations carried out in this study was to obtain adequate data that could be used in future excavation and support-design studies. in order to accomplish this task, literatüre survey was carried out, followed by a comprehensive field study and laboratorytesting. Field studies involved detailed discontinuity surveys of the exposed rock mass at the surface and on the cores taken within 10-20 meters of the borehole above the tımnel. A geological map and a geological cross-section along the tunnel axis were also prepared. Finally, correlations between the results of the rock mass classifîcation systems were made carrying out statistical analyses for the Dim Tunnel study area. The results obtained from the RMR and M-RMR classifîcations indicate that M-RMR system estimates better rock mass quality ratings at the upper bounds of the rock mass condition, but worst ratings at the lower bounds (RMR is less than 40) as also suggested by the previous studies.