Holographic interferometry and its application to visualization of large displacement and obtaining relief holograms on agfa 8E56 HD emulsion
Holografik interferometri ve büyük yerdeğişmelerin gözlemlemesi ve agfa 8E56 HD emulsiyonunda rölyef hologram oluşturulması
- Tez No: 47276
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Holografi, Çift-çekim Holografi, Fark Holografi, Interferometri, Rölyef Hologramlar VI, Holography, Double-Exposure Holography, Difference- Holography, Interferometry, Relief Holograms
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz HOLOGRAFİK INTERFEROMETRI VE BÜYÜK DEFORMASYONLARIN GÖZLENMESİNE UYGULAMASI VE AGFA 8E56HD EMÜLSİYONU ÜZERİNDE RÖLYEF HOLOGRAM OLUŞTURULMASI Ecevit, Fevzi Necati Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ramazan Aydın Eylül 1995, 106 sayfa Holografik interferometri cisimlerdeki yerdeğiştirmelerin, gerilme dağılımının ve kırınma indeks'lerindeki değişmelerin ölçülmesinde çok geniş bir şekilde kullanılmaktadır. Bu değişiklikleri çeşitli cisimler üzerinde gözlemek amacıyla, holografik interferometrenin çeşitli yöntemleri, çift - çekim ve fark holografik interferometri teknikleri kullanılarak laboratuvarımızda denendi ve test edildi. Çift-çekim tekniği ile bir ampulün içindeki ortamın uygulanan voltaj ile kırınma indeksinindeki değişimi ve bazı cisimler üzerine mekanik kuvvet ve ısıtma uygulayarak üzerindeki yerdeğiştirmeler gözlendi. Farklı, fakat iki benzer cisim üzerindeki yerdeğiştirmelerin farklarını gözlemek için fark holografik interferometri tekniği kullanıldı.Agfa 8E56 HD fotoğraf plakasında rölyef holagram elde etmek için bir kimyasal işlemden geçirildi ve bu rölyeflerin yapısı atomik kuvvet mikroskopu ile görüntülendi. Pozlandırma süresinin ve rölyeflerin uzaysal dağılımının rölyeflerin şekline olan etkisi gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOLOGRAPHIC INTERFEROMETRY AND ITS APPLICATION TO VISUALISATION OF LARGE DEFORMATIONS AND OBTAINING RELIEF HOLOGRAMS ON AGFA 8E56HD EMULSION Ecevit, Fevzi Necati Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ramazan Aydın September 1995, 106 pages Holographic interferometry has found an extensive use in the measurement of displacements, strains of rough objects and changes of refractive index due to some external effects. In order to visualise these changes on different objects, different methods of holographic interferometry, double-exposure, difference holographic interferometry, are implemented in our laboratory. The double exposure method is used to visualise the refractive index changes in a lamp due to the heating of the filament and visualise the displacements caused by some mechanical and heating effects. For the comparison of displacements of two similar but different objects under the same loading conditions, the difference holographic interferometry method is used to visualise the difference of displacements.To obtain relief holograms on Agfa 8E56 HD photographic emulsion, a chemical processing method is applied and their profile shapes are imaged by an atomic force microscope (AFM). The effect of exposure and spatial frequency on the relief shape of grating holograms are presented.