Computer aided drawing and cost estimation of civil engineering projects
İnşaat mühendisliği projelerinin bilgisayar destekli çizim ve fiat analizi
  1. Tez No: 47281
  2. Yazar: YASEMİN ÖZDOĞAN NİELSEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇETİN YILMAZ, PROF.DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CAD, AutoCAD, DDE, AutoLİSP, Elektronik Tablolama, Visual Basic. iv, CAD, AutoCAD, AutoLISP, Dynamic Data Exchange, Visual Basic, Spreadsheet
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz İNŞAAT MÜHENDİSLİ?İ PROJELERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE FİAT ANALİZİ NIELSEN, Yasemin özdoğan Doktora Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çetin Yılmaz Tez Yöneticisi: Prof.Dr. ömerAnlağan Eylül, 1995, 120 sayfa Bilgisayar destekli çizimi fiat analizi ile birleştirerek zaman tasarrufu ve verimlilik artışı sağlanabilir ve yapılacak değişiklik kararlarına yardımcı bir araç olarak kullanılabilir. Bu tez çalışmasında, AutoCAD ve AutoLİSP kullanılarak hazırlanan parametrik programlar, menu ve makrolar ile çizim sistematikleştirilmekte, çizim bilgileri DDE yardımı ile MS Excel yazılımında bir elektronik tablolarına oluşturmakta, burada metraj ve fiat analizleri yapılmaktadır. Ayrıca Visual Basic ile yazılan bir program yardımı ile, anahtar değerler çizim ekranına aktarabilmektedir. Tezin ilk bölümü İnşaat sektöründe bilgisayar kullanımı, bu çalışmada kullanılan metodlar, ve bilgi değişimi konularını kapsamaktadır. Diğer bölümlerde ise programın gelişimi, uygulaması ve fiat analizi yeteneği anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DRAWING AND COST ESTIMATION OF CIVIL ENGINEERING PROJECTS NIELSEN, Yasemin özdoğan Ph.D. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Çetin Yılmaz Co-Supervisor: Prof. Dr. ömerAn lağan September 1995, 120 pages Computer Aided Drafting can be combined with cost analysis for possible time savings, increased productivity and as a decision support. In this research, by using AutoCAD and AutoLISP a drawing environment is set up automatically. Parametric programs, menus and macros systematizes the drawing and exports the drawing information via Dynamic Data Exchange to a customized Microsoft Excel workbook. In Excel quantity measurement is done and cost analysis can be performed. AutoCAD and Excel are integrated via a program written in Visual Basic, so that the key cost can be displayed on the drawing screen. The first chapters of the text describe the standpoint of computing in construction industry, choice of method and exchange of information. The following chapters explain the development and application of the program and its analysis capabilities.