Assesment of the extreme value distributons for single and combined random processes
Tek ve birleştirilmiş rassal süreçler için uç değer dağılımlarının bulunması
- Tez No: 47282
- Danışmanlar: PROF.DR. M. SEMİH YÜCEMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Düzey Aşımı, Hareketli Yük, Mekansal Süreç, Rassal Fonksiyon, Rassal Süreç, Stokastik Süreç, Uç Değer. vi, Extreme Value, Level Crossing, Live Load, Random Function, Random Process, Spatial Process, Stochastic Process. iv
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
ÖZ TEK VE BİRLEŞTİRİLMİŞ RASSAL SÜREÇLER İÇİN UÇ DE?ER DA?ILIMLARININ BULUNMASI Khansari, Chaichi Ahmad Doktora Tezi, istatistik Anabilim Dali Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Semih Yücemen September, 1995, 223 Sayfa Uç durumların normal koşullardan daha kritik olmaları ve sistemlerin bozulmalarına sebebiyet vermeleri nedenleri İle, çevre ve mühendislik gibi bir çok alanlarda, genellikle tek veya birden fazla rassal sürecin toplamının uç değerleri ana ilgi alanidlr. Bu çalışmada, değişik rassal süreç tipleri göz önüne alınarak uç değerlerin özellikleri incelenmiştir. Kesin ve yaklaşık metodlar kullanılarak tek bir rassal sürecin ve doğrusal birleştirilmiş birden fazla sürecin uç değer dağillmları çikartllmıştır. Yaklaşik metodlarda, az veri gerektiren ve pratik problemlerin çözümüne uygulaması kolay olan ifadelerin çıkartılması amaçlanmıştır.Ortalama düzey aşma oranı, ikinci-moment ve çakışma olarak adlandırılan üç değişik yaklaşık metod sunulmuştur. Farkli tip rassal süreçler ve bu süreçlerin süreleri ve şiddetleri için farkli olasılık dağılımları alinarak, uç değer dağillmlari söz konusu üç metod için elde edilmiştir. Bir rassal sürecin kendi içinde ve süreçler arasındaki bağımlılık problemi incelenmiş ve rassal süreçlerin mekansal boyutu için basit bir model sunulmuştur. Farklı tip yerleşimler için kullanılan binalardan elde edilen hareketli yük verileri kullanılarak önerilen modellerin uygulamasi yapılmıştır. Değişik metodlardan bulunan sonuçlar karşılaştırılmış ve süreçlerin süre ve şiddetleri için seçilen olasılık dağılımlarına uç değerlerin hassasiyeti incelenmiştir. Sonuçların irdelenmesi amaciyla benzetişim çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmanın bir parçası olarak hazırlanan EXTREME-PACK yazılımı ile sunulan metodların gerektirdiği saylsal hesaplamalar yapılmıştır. Yazılımın dökümü sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF THE EXTREME VALUE DISTRIBUTIONS FOR SINGLE AND COMBINED RANDOM PROCESSES Khansari, C. Ahmad Ph.D., Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. M. Semih Yücemen September 1995, 223 Pages The extremes of single or combined random processes are generally of main concern in many fields, such as environmental sciences and engineering, because extreme cases are more critical than the normal conditions and may cause failure to the systems. In this study, the characteristics of the extremes are examined considering different types of random processes. Extreme value distributions for a single random process and linear combinations of random processes are derived using exact and approximate methods. The approximate methods are aimed at deriving expressions which require minimum data and are easy to apply to problems of practical interest. Three different approximate methods, named as mean upcrossing rate, second-moment and coincidence are presented and Iiithe corresponding extreme value distributions are obtained considering different types of processes and different distributional assumptions for the duration and intensity. The dependency problem within and between processes are examined and a simple model for the spatial aspects of random processes is presented. The applications of the proposed models are illustrated based on the live load data available for buildings used for different types of occupancy. The results of different methods are compared and the sensitivity of the extreme values to the distributional assumptions on the duration and intensity of processes are examined. A set of simulation studies is also conducted to check the consistency of the outcomes. The numerical computations required by the different methods are carried out by using the EXTREME-PACK software which was coded as a part of this study. A listing of this software is provided.