Validation of current wake models for onshore wind farm
Günümüz rüzgar çıkması modellerinin rüzgar santralinde doğrulanması
  1. Tez No: 472917
  2. Yazar: TOLGA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM MEHMET MURAT TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar çıkması, Rüzgar enerjisi, Türbülans yoğunluğu, Analitik Yaklaşım, Rüzgar Tarlası
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Rüzgar çıkması rüzgar türbinlerinin performansı etkilemektedir ve üzerine akış yönünde düzensiz yükler oluşturmaktadır. Rüzgar çıkmasının karakteristiğini kavrayabilmek için akademik ve endüstriyel amaçlarla çeşitli rüzgar çıkması modelleri geliştirilmiştir ve uygulanmıştır. Rüzgar santrallerinin enerji üretimini artırmak için de rüzgar çıkması kayıplarının tahmin edilmesi gerekli hale gelmiştir. Bu tez çalışmasında Bandırma Rüzgar Santrali'nin ölçüm verileri kullanılarak uzak rüzgar çıkması modellerinin doğrulanması incelenmiştir. Türbülans yoğunluğu değerlerinin kalibrasyonu ile rüzgar çıkması modellerinin doğrulanması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wake effects affect the performance of wind turbines and unsteady loadings on downstream wind turbines. In order to understand wake characteristic various wake models are developed and implemented for academic and industrial purposes. Estimation of wake losses is fundamental in order for power production analysis of wind farms. In this thesis, far wake models are used for validation by using Bandırma Wind Power Plant measurement data. Calibration of turbulence intensity values are used for validating wake models.