Characterization of superconducting Y-Ba-Cu-O thin fims prepared by resistive evaporation
Dirençle buharlaştırma yöntemi ile hazırlanan üstün iletken Y-Ba-Cu-O ince filmlerin karakterizasyonu
  1. Tez No: 47299
  2. Yazar: TUFAN GÜNGÖREN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MACİT ÖZENBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üstüniletkenlik, İnce Film, Y-Ba-Cu-0 Sistemi, Dirençle Buharlaştırma Yöntemi VI, Superconductivity, Thin Films, Y-Ba-Cu-0 System, Resistive Evaporation IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada YF3, BaF2 ve Cu tozlan kullanılarak dirençle buharlaştırma yöntemi ile Y-Ba-Cu-0 üstüniletken filmleri elde edilmiştir. Bu işlem sırasında iki değişik kaplama yöntemi kulanılmıştır: karışık toz tekniği ve ardışık tabakasal kaplama tekniği. Hazırlanan filmler daha sonra çok aşamalı ısıl işlemlere tabi tutulmuşlardır. Altlık olarak polikristal a-AI203 ile MgO (100), LaAI03 (100), ve SrTi03 (100) tek kristalleri kullanılmışlardır. Filmlerin karakterizasyonu için XRD, SEM/EDS ve bilgisayar kontrollü bir elektriksel karakterizasyon ünitesinden faydalan ı İm ıştır. Çalışma süresince kaplama yöntemi, film kalınlığı, altlık tipi ve ısıl işlemin üstüniletken özellikler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. En iyi özellikleri veren filmler ardışık tabakasal kaplama tekniği kullanılarak a-Ala03 ve LaAI03 üzerinde, 80.6 K ve 88.1 K kritik geçişim sıcaklıkları ile elde edilmişlerdir. Ardışık tabakasal kaplama tekniğinin özellikle a-AI203 üzerinde faz ayrımını engelleyerek film-altlık arayüzey tepkimesini azalttığı gözlenmiştir.SEM/EDS çalışmaları sırasında LaAlOg ve SrTi03 altlıkları üzerine kaplanan filmlerde mikroyapıda tercihli yönlenme gözlenmiştir. XRD yardımıyla ise üstüniletken fazın c-ekseni doğrultusunda eş yönlenme gösterdiği belirlenmiştir. Sonuçlar film kalınlığı, film yüzey morfolojisi ve element dağılımı yönünden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF Y-Ba-Cu-0 SUPERCONDUCTING THIN FILMS PREPARED BY RESISTIVE EVAPORATION Güngören, Tufan M.S., Department of Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Macit Özenbaş September 1995, 117 pages In this study, high T0 superconducting thin films of Y-Ba-Cu-0 system have been prepared by resistive evaporation of YF3, BaF2, and Cu powders using either one of two different methods, namely the mixed-powder method and the sequential-deposition method, and a subsequent multi stage annealing. The substrates employed in this study were polycrystalline a-AI203 and single crystals of MgO (100), LaAI03 (100), and SrTiO3(100). The films were characterized by XRD, SEM/EDS and a computerized electrical characterization unit. In the course of this study, effects of deposition method, film thickness, type of substrate and post-growth annealing parameters on the superconducting properties were searched. The best quality films were achieved on oc-AI203 and LaAI03 substrates by using sequential deposition technique with offset critical transition temperatures of 80.6 K and 88.1 K, respectively. mSequential deposition method seems to reduce film-substrate reactions particularly on a-AI203 substrates, probably due in part to the prevention of phase separation. Characterization studies by SEM/EDS of the films on LaAI03 and SrTi03 substrates suggested preferential orientation. XRD examinations of these films showed c-axis orientation of the superconducting phase.