Development of a two dimensional evler solver using finite element method for internal flows
İç akışlar için sonlu elemanlar yöntemi ile iki boyutlu evler çözücüsü geliştirilmesi
  1. Tez No: 47300
  2. Yazar: H.SERDAR LÜLE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. HALUK AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Euler Denklemleri, İç Akışlar, Taylor- Galerkin Şemaları, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Sayısal Akışkanlar Dinamiği iv, Euler Equations, Internal Flows, Taylor-Galerkin Scheme, Finite Ele ment Method, Computational Fluid Dynamics iii
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz İÇ AKIŞLAR İÇİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE İKİ BOYUTLU EULER ÇÖZÜCÜSÜ GELİŞTİRİLMESİ LÜLE, H. Serdar Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Haluk Aksel Eylül 1995, 89 sayfa Bu tezde, Euler denklemleri kullanılarak bir ve iki boyutlu sürtünmesiz sıkışabi lir akış denklemlerinin çözümleri incelenmiştir. Zaman boyutu ilerlemesi ve denk lemlerin sonlu elemanlar yöntemi ile ayrıştırılması için bir ve iki adımlı Taylor- Galerkin şemaları kullanılmıştır. Çözüm tekniği, sınır koşullarını, zaman iler leme adımı seçim koşulunu ve yapay dağılım tekniklerini de içerecek şekilde ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Geliştirilen yazılım, zamana bağlı bir boyutlu boru akışı ile şok tüp akışının ve iki boyutlu kasisli kanal probleminin sesaltı, ses- civan ve sesüstü daimi akışlarının çözümünde kullanılmıştır. Sonuçlar geliştirilen yazılımın bir ve iki boyutlu sürtünmesiz sıkışabilir akış denklemlerini çözme özel liklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A TWO-DIMENSIONAL EULER SOLVER USING FINITE ELEMENT METHOD FOR INTERNAL FLOWS LÜLE, H. Serdar M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Haluk Aksel September 1995, 89 pages In this thesis, solutions of one and two dimensional inviscid compressible equa tions of fluid flow are studied by using the Euler Equations. One-step and two-step versions of Taylor-Galerkin scheme are utilized for time marching and finite ele ment discretization of the governing equations. The development of the scheme is presented in details including the boundary condition procedures, time step selec tion criterion and artificial dissipation techniques. Test cases for one dimensional unsteady flows in a pipe and shock tube and two dimensional subsonic, transonic and supersonic flows in a channel with a bump are solved by the developed code. The results demonstrate the ability of the code to solve one and two dimensional inviscid compressible equations of motion for fluid flow.