Data model for the representation of complex and uncertain information
Karmaşık ve belirsiz bilginin gösterimine yönelik veri modelleri
- Tez No: 47298
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Veritabanı Modeli, Belirsizlik Gösterimi, Karmaşık Bilgi, NF2 Veri Modeli, Semantic Database Model, Uncertainty Representation, Complex Information, NF Data model. Ill
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz KARMAŞIK VE BELİRSİZ BİLGİNİN GÖSTERİMİNE YÖNELİK VERİ MODELLERİ Mercian, Osman Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adnan Yazıcı Eylül 1995, 120 sayfa Bu tez, veritabanı ortamında karmaşık ve belirsiz bilginin gösterimine yönelik bir çerçeve sunmaktadır. Bu amaçla, hem kavramsal hem de mantıksal birer veri modeli kullanmakta ve bunlarla birlikte, kavramsal bir tarimamenin mantıksal bir veritabanı tasarımına dönüştürülmesini amaçlayan bir dönüştürme algoritması önermekteyiz. Burada kullanılan kavramsal model, S. Abiteboul ve R. Hull tarafından tanımlanan IFO modelinin genişletilmiş halidir ve mantıksal veri modeli olarak, genişletilmiş NF2 veri modeli kullanılmıştır. Ayrıca kavramsal bir şemanın doğrulanmasını ve mantıksal bir şemaya dönüştürülmesini sağlayan bir sistem uygulaması tamtılmaktadır. Bu sistemin ilk parçası, verilen bir IFO şemasının doğruluğunu test eden otomatik doğrulama altsistemi olup, ikinci parçası bu kavramsal tarifnameyi NE2 ilişkilerine çeviren otomatik dönüştürme altsistemidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DATA MODELS FOR THE REPRESENTATION OF COMPLEX AND UNCERTAIN INFORMATION Merdan, Osman M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Adnan Yazıcı September 1995, 120 pages This study presents a framework for representing complex and uncertain information in database environment. For this purpose, we use both a conceptual and a logical data model, together with a mapping algorithm to transform the conceptual specification into a logical database design. The conceptual model utilized here, is an extension of the IFO model defined by S. Abiteboul and R. Hull, and as the logical data model the extended NF2 data model is used. An implementation of a system for the verification of the conceptual schema and its transformation into the logical schema is also introduced. The first part of the system is the automatic verification subsystem, which tests whether the given IFO schema is correct, and the second part is the automatic transformation subsystem which translates the conceptual specification into extended NF2 relations.