Bolu aladağ göknar (Abies nordmanniana (Steven) spach subsp. Equi-trojani (Asch.& Sint. ex Boiss.) Coode & Cullen) ormanlarında epifitik liken çeşitliliği
Epiphytic lichen diversity in Aladag fir (Abies nordmanniana (Steven) spach subsp. Equi-trojani (Asch.& Sint. ex Boiss.) Coode & Cullen) forest
  1. Tez No: 473077
  2. Yazar: UĞUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY YILDIZ, DOÇ. DR. GÜLŞAH ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aladağ, Liken çeşitliliği, LDV, Aladag, Lichen diversity, LDV
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bolu ili Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü Kökez İşletme Şefliği sınırlarında göknar hâkim meşçerelerde liken çeşitliliği üzerine yapılan bu çalışmada 36 örnekleme noktasından 33 cinse ait 56 takson tespit edilmiştir. Bu türlerin yaklaşık % 46'sı kabuksu, % 27'si yapraksı, % 14'ü çalımsı ve %13'ü dalsıdır. Liken türü sayısı ve Liken çeşitlilik değeri indeksi (LDV) ile yükselti, yağış, meşçere orta çapı arasında aynı yönde kuvvetli ilişki tespit edilirken, sıcaklık ile ters yönde kuvvetli bir ilişki tespit edilmiştir. En fazla tür sayısı ortalama 22 ± 2 ile 1500-1620 m yükselti basamağı grubunda en az tür sayısı ortalama 16 ± 3 ile 900-1100 m yükselti basamağında tespit edilmiştir. LDV indeksi ise en yüksek ortalama 35 ±6 ile yine 1500-1620 m yükselti basamağında, en az ortalama ise 27 ± 7 ile 900-1100 m yükselti basamağında tespit edilmiştir. Yükseklik arttıkça artan yağışa bağlı olarak liken türü çeşitliliği ve bolluğu artmaktadır. Yapılan incelemede en çok tür çeşitliliği ve bolluğu ekolojik doğa koruma fonksiyonuna ayrılan orman alanlarında belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study 56 taxa belonging to 33 genus from 36 sampling points have been identified in Aladag Fir Forest in Bolu Province. About 46% of these species are crustose, 27% are foliose, 14% are shrubby and 13% are furitucose. While the number of lichens and the Lichen diversity value index (LDV) were correlated positively with elevation, precipitation and average tree diameter, they are negatively related with temperature. The number of species mean was found 22 ± 2 at 1500-1620 m elevation the number of species at 900-1100 m altitude was 16 ± 3. The LDV index was highest ,35 ± 6, at 1500-1620 m altitude, and it was calculated as 27 ± 7 at 900-1100 m elevation. As the elevation increases, the diversity and the abundance of lichens increase partly due to the increasing rainfall. The highest lichen diversity and abundance were determined in stands those were designated for nature protection function.