Dynamics of structured populations and an optimal harvesting model
Yapılandırılmış popülasyonların dinamiği ve bir optimal ürün alma modeli
  1. Tez No: 47308
  2. Yazar: CELİL EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY ÇELEBİ, Y.DOÇ.DR. BİLLUR KAYMAKÇALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırılmış Popülasyonlar, Yaş- Yapılı Popülasyonlar, Popülasyon Dinamiği, Optimal Ürün Alma, Öne Geçme Kriteri, Etkileşimli Sistemler, Hastane Planlaması iv, Structured Populations, Age-Structured Populations, Population Dynamics, Optimal Harvesting, Overtaking Criterion, Interrelated Systems, Hospital Planning m
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz YAPILANDIRILMIŞ POPÜLASYONLARIN DİNAMİ?İ VE BİR OPTİMAL ÜRÜN ALMA MODELİ Ekici, Celil Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Okay Çelebi Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Billur Kaymakçalan Temmuz 1995, 86 sayfa Bu tezde iki ana problem üzerinde durulmaktadır. İlk problemde, çok boyutlu, her bir boyutu yaşa göre yapılandırılmış ve boyutlar (üniteler) arası etkileşimlerin de olabileceği sistemler için doğrusal olmayan popülasyon problemi çalışılmıştır. Bu model - başlangıç sınır değer problemi- ilk olarak n-kuple doğrusal olmayan bir fonksiyonel denklem sistemine indirgenmiştir. Sabit nokta argümanı kullanılarak, çözümlerin yerel ve global varlık ve teklikleri elde edilmiştir. Buna ek olarak denge yaş dağılımları çalışılmış, hangi koşullar altında üstel asimptotik kararlılığın olduğu incelenmiştir. Tezde ele alman ikinci ana problem ise, bir önceki kısımda incelenen ve temel teorisi geliştirilen popülasyonlar için bir optimal ürün alma problemidir. Bu kısımda, yaştan bağımsız bir efor fonksiyonu aracılıyla haşatın yapıldığı varsayılarak, sistemin her bir ünitesinin, maksimum verime belirli bir yakınlıktaki verimde çalışabilmesi için optimal ürün alma politikaları geliştirilmiştir. Çalışmada, uzun vadedeki kazançları gözönüne alan, sonsuz şerit probleminin kuralabilmesine olanak sağlayan, öne geçme(overtaking) fikri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMICS OF STRUCTURED POPULATIONS AND AN OPTIMAL HARVESTING MODEL Ekici, Celil M.S., Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Okay Çelebi Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Billur Kaymakçalan July 1995, 86 pages In this thesis, two main problems are examined. In the first problem, we study a nonlinear population model proposed for the populations of multidimensional systems such that each dimension (unit) of the system is age structured and interactions between units are allowed. We reduce this model - an initial boundary value problem- to the solution of an n-coupled nonlinear functional equations. We examine the local and global existence and uniqueness of the solutions using the fixed point argument. In addition to this, we study equilibrium age distributions. In particular, we give conditions under which such distributions are exponentially asymptotically stable. In the second problem, we study optimal harvesting of age-structured population model whose theory has been developed in the previous part. We discuss optimal harvesting policies for the population, which have been defined previously, harvested with an effort function being independent of age. We use the idea of overtaking, which permits us to state an infinite horizon problem that takes into account the future profits.