Comparison of agricultural field and plant changes using GIS in 2004-2014: Erbil plain district case
2004-2014 yıllarında CBS kullanılarak tarım arazisi ürün değişikliklerinin karşılaştırılması: Erbil örenği
- Tez No: 473086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY TANRIVERDİ, YRD. DOÇ. DR. HASHIM YASEEN HADAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Arazi kullanımı, arazi kullanımı değişikliği, CBS, Erbil ilçesi, Land use, land use change, GIS, Erbil district
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tarım arazilerinin farklı kullanımları üzerine yapılan araştırmalar günümüz coğrafi araştırmalarının önemli bir parçası olmuştur. Tarım arazilerinin kullanımı önemli bir unsur ve ekonomi üzerinde önemli bir coğrafi etkiye sahiptir.Bu araştırmada, bölge için detaylı veri ve bilgilere ayrıca çalışma bölgesinde meydana gelen değişikliklere dayanıyor. Araştırmacıların amaçlarına mümkün olan en kısa sürede ve en doğru sonuçlara ulaşmak için bu araştırmada kullanılan CBS sistemi özellikle Arc GIS 10.3 yazılımı coğrafi açıdan büyük imkanları sağladığı için önemli bir rol oynamıştır. Erbil'in araştırma bölgesi çerçevesinde Erbil'e ait tarım arazisinde kullanılan verilerin 2004 ile 2014 yılları arasında tarımsal arazilerin kullanımı ve tarım arazilerinin kullanım alanlarında yapılan değişiklikleri dikkat çekicidir. Araştırma esnasında, özellikle tarım bitkilerinin üretimi sırasında tarım arazilerinin kullanımından kaynaklanan değişiklikleri ölçmek yanında tarım arazisinde kullanılan coğrafi bölünmeyi vurguladık. Araştırmanın önemi doğal ve insancıl tarımsal kapasiteleri, meydana gelen değişimlerin miktarıyla ve bu değişimlerin pozitif veya negatif olup olmadığını belirlemeye dayanmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, değişiklikler ve değişikliklerin yeri ve değişiklikleri arasındaki farkın ölçülmesinden sonra 2014 yılı için o bölgedeki tarımsal gerçekliğin 2004'e kıyasla gösterilmesi ve coğrafyanın etkili nedenlerinin altının çizilmesidir. Elde edilen sonuçların belirlenmesi için bu çalışmada tanımlayıcı ve analitik kuramlar kullanılmıştır. Hipotez teorisi, soru sormaktır. Örneğin, coğrafi nedenlerin tarım arazilerinin, özellikle bitki kullanımının bölünmesinde rolleri var mıdır ve CBS ile coğrafi nedenlerin etkisi altındaki değişiklikler olup, hedeflere daha çabuk ve daha hızlı ve detaylarıyla ulaşmada rolü var mıdır? Araştırmanın sonunda bu sorularla ile ilgili bazı sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
Research on the different uses of agricultural land has become an important part of today's geographic research. The use of agricultural land is an important aspect and has a significant geographic impact on the economy. In this research, relied on detailed data and information for the region, and changes that occur in the zone. The technology of the era has played an important role as it has provided great facilities to this research in the geographical aspect in order to reach the objectives of researchers as soon as possible and get the most accurate results, and the GIS system used in this research, especially Arc GIS 10.3 software. It is notable that Erbil is considered one of the districts of Erbil within the framework of the research site, while the data used in agricultural land and changes in the use of agricultural land between 2004 and 2014 within the provisional framework. In the course of the research, we highlighted the geographical division used in agricultural land, while measuring the changes that occurred due to the use of agricultural land, especially during the production of agricultural plants. The importance of research lies in determining agricultural capacities natural and humanitarian with the amount of changes that have occurred and whether those changes are positive or negative. The main objective of this research is to show the agricultural reality in that region for 2014 compared with 2004 after measuring the amount of changes and the difference of place and changes of the changes and highlighted the effective reasons of geography. In order to obtain the results, descriptive and analytical theories were used in this study. The hypothesis theory is to ask questions. For example, do the geographic reasons have a role in dividing the use of agricultural land, especially the plant, and are the changes under the influence of the geographic reasons with the GIS and does it have a role in reaching the goals more quickly and in detail. At the end of the research, several conclusions were reached.