Yedi Oluklar-Kozan (Adıyaman) bölgesi içme sularının çevresel izotop içerikleri
Environmental isotope contents of drinking waters in Yedi Oluklar-Kozan (Adiyaman) region
- Tez No: 473102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF URAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojeokimya, İzotop Jeokimyası, İçme Suyu, Tıbbi Jeoloji
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı, Adıyaman ili sınırları içerisinde yer alan Yedi Oluklar ve Kozan bölgesinde içme suyu kaynaklarının hidrojeokimya, izotop jeokimyası ve tıbbi jeoloji yönünden araştırılmasıdır. Adıyaman merkezinin kuzeydoğusunda önemli bir su potansiyeline sahip olan bölgede önemli görülen 8 tane içme suyu kaynağı yer almaktadır. Üst Jura-Alt Kretase yaşlı Koçali Kompleksi ana akifer niteliğinde olup Yedi oluklar ve Kozan bölgesinin içme suyu kaynaklarının önemli bir bölümü bu akiferden sağlanmaktadır. Bölgeden bir yıl boyunca farklı mevsimlerde ve yağışlı/kurak dönemlerde alınan su örnekleri üzerinde; izotop analizleri kapsamında IRMS metodu ile 18O, 2H (Döteryum) ve IAEA metodu ile 3H (Trityum) analizleri yapılmıştır. Kaynakların su kalitesini belirlemek amacıyla, su kalitesi tayin parametrelerinden sıcaklık, pH, iletkenlik, alkalinite, iz element derişimleri, anyon-katyon ölçümleri ve metal derişimleri, iyon kromatografisi (ICP-MS) ve ICP-OES kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, incelenen su kaynaklarının içilebilirlik ve sulama suyu açısından kullanılabilirliği incelen su kalitesi parametreleri yönünden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the sources of drinking water in the Yedioluklar and Kozan regions within the boundaries of Adıyaman province in terms of hydrogeochemistry, isotope geochemistry and medical geology. There are 8 drinking water sources which are important in the region which has an important water potential in the north east of the Adıyaman center. The Upper Jurassic-Lower Cretaceous Koçali Complex is the main aquifer. Seven chutes and a significant portion of the drinking water resources of the Kozan region are supplied from this aquifer. On the samples of water taken during different seasons and during rainy / dry season for one year in the region; Isotope analyzes were performed by IRMS method with 18O, 2H (Deuterium) and IAEA method with 3H (Tritium) analysis. Conductivity, alkalinity, trace element concentrations, anion-cation measurements and metal concentrations, ion chromatography (ICP-MS) and ICP-OES were used to determine the water quality of the resources. In the light of the results obtained, the availability of examined water resources in terms of potability and irrigation water has been evaluated in terms of water quality parameters.. KeyWords: Hydrogeochemistry, Isotope Geochemistry, Drinking Water, Medical Geology