Grafen destekli aminometilfosfin ligantları ve Pd(II), Pt(II) komplekslerinin sentezi, vitamin K3 sentezinde katalitik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of graphene supported bis(diphenylphosphinomethyl)amino ligands and their Pd(II) and Pt(II) complexes: Highly efficient and recoverable nano-catalysts on vitamin K3 production
- Tez No: 473103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN URUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fosfin, grafen, nano, katalizör, vitamin K, Phosphine, graphene, nano, catalyzer, vitamin K
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada nano yapılı Grafen Oksit (GO) destekli [GO@CHONHRN(CH2PPh2)2] tipinde bis(difenilfosfinometil)amino ligandları ve bunların Pd (II) ve Pt (II) kompleksleri sentezlendi ve FT-MIR/FAR, SEM, EDX, TEM, XRD, TGA ve UV-Visible teknikleri ile karakterize edildi. Sentezlenen GO@CHONHRN(CH2PPh2)2MX2 (M: Pd (II) ve Pt (II)) tipindeki kompleksler, vitamin K3 (2-metil-1,4-naftokinon, menadion) ün sentezinde katalizör olarak kullanılmıştır. Grafen destekli aminometilfosfin-Pd(II) kompleksleri, Pt(II) komplekslerine ve literatüre kıyasla en iyi seçicilik gösteren katalizörler olmuştur. GO@aminometilfosfin-Pd (II) kompleksleri genel olarak % 60-65 seçicilik ve % 95-99 dönüşüm ile literatürün en iyis olduğunu ipatlamışlardır. Raman spektrumlarına bakıldığında, D ve G piklerinin alan oranı ID/IG = 1.19 olarak hesaplanmıştır. GO ve GO@aminometilfosfin-Pd (II) komplekslerinin ortalama tanecik boyutu, Scherrer's denkleminden hesaplanınca sırasıyla 18.02 nm ve 46.06 nm olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlar TEM görüntüleri ile de uyum içerisindedir. UV-Visible spektrumlarına göre; GO destekli aminometilfosfin-metal komplekslerinin yasak enerji aralığı (Eg) değerleri 3.31 eV ila 4.21 eV arasında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Novel graphene oxide (GO) supported bis(diphenylphosphinomethyl)amino [GO@CHONHRN(CH2PPh2)2] type ligands and their Pd(II) and Pt(II) complexes have been synthesized and characterized using FT-MIR/FAR, SEM, EDX, TEM, XRD, TGA and UV-Visible techniques. Additionally, GO@CHONHRN(CH2PPh2)2MX2 (M: Pd(II) and Pt(II)) type complexes were used as heterogeneous nano-catalysts in vitamin K3 (2-methyl-1,4-naphthoquinone, menadione) synthesis. Graphene-supported aminomethylphosphine-Pd(II) complexes showed the best catalytic activities with high selectivities compared to the graphene-supported aminomethylphosphine-Pt(II) complexes and the literature. Selectivities and the conversions were around 60-65 % with of 95-99 % and respectively for the GO@aminomethylphosphine-Pd(II) complexes. The area ratio of D and G peaks of GO sheets was calculated as ID/IG = 1.19 using Raman spectra. The average grain size of GO and GO@aminomethylphosphine-Pd(II) complexes are determined as 18.02 nm and 46.06 nm from Scherrer's equation, respectively. The band gap (Eg) values of the GO based aminomethylphosphine-metal complexes are analyzed and enhanced from 3.31 eV to 4.21 eV.