Bazı pirimidin bileşiklerinin su stresi altında biber tohumlarının çimlenme ve çıkış performansı üzerine etkisi
The effects of seed treatment with pyrimidine compounds on germination and emergence performance of pepper under water stress
- Tez No: 473106
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, pirimidin bileşikleri, su stresi, üridin, pirimidin, sitidin, Pepper, pyrimidine compounds, water stress, uridine, pyrimidine, cytidine
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada ekim öncesinde ön uygulama olarak biber (Capsicum annuum L.) tohumlarına yapılan farklı konsantrasyonlardaki pirimidin bileşiklerinin (üridin, pirimidin ve sitidin) çimlenme ve çıkış sırasında su stresine karşı toleransın kazanılması üzerine etkilerinin ve en etkili konsantrasyonların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda tohumlar farklı konsantrasyonlarda (kuru tohum, 0 (saf su), 1, 5, 10 ve 50 µM) üridin, pirimidin ve sitidin ile muamele edilmiş ve çimlenme testinde incelenen parametrelere göre üridin (5 ve 50 µM) ve pirimidin (5 ve 50 µM) ve sitidin (1 ve 10 µM) uygulamalarının tohumların çimlenme yüzdelerini ve hızlarını olumlu etkilediği görülmüştür. Fide çıkış aşamasında da benzer şekilde üridin, pirimidin ve sitidin uygulamaları su stresi şartlarında tohumların çıkış oranları ve çıkış hızlarını arttırdığı belirlenmiştir. Uygulamaların hem çimlenme hem de fide çıkış testindeki etkilerine bakıldığında en etkili uygulamaların 50 µM pirimidin ve 10 µM sitidin konsantrasyonları olduğu tespit edilmiştir. Yapılan analizler ve sonuçlar değerlendirildiğinde su stresi ortamında pirimidin bileşiklerinin (pirimidin, uridin ve sitidin) uygulanması çimlenme ve çıkış denemelerinde incelenen özellikleri genel olarak olumlu etkilediği kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, enhancing water stress tolerance in pepper (Capsicum annuum L.) during seed germination and seedling emergence by application of various pyrimidine compounds (uridine, pyrimidine and cytidine) were investigated. In order to improve germination and emergence under water stress, pepper seeds were treated with uridine, pyrimidine and cytidine in increasing concentrations (dry seeds, 0, 1, 5, 10 and 50 μM), after which they were subjected to seed germination and seedling emergence tests at optimum (0% PEG) and water stress (%15 PEG) conditions. The results of the germination and emergence tests indicated that pre-sowing seed treatment with uridine (5 ve 50 µM), pyrimidine (5 ve 50 µM) and cytidine (1 ve 10 µM) could enhance germination and emergence percentage and rate under stress conditions. Among the treatments tested, 50 µM pyrimidine and 10 µM cytidine were found to be the most effective treatments that enhanced germination and emergence performance of pepper seeds under water stress conditions. All these results indicated that pre-treating the seeds with prymidine compounds could be used effectively in enhancing seed germination and seedling emergence performance of pepper under water stress conditions.