Design of automatic tool changer for CNC machines
CNC takım tezgahları için otomatik takım değiştirici tasarımı
- Tez No: 47311
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomatik Takım Değiştirici, İşleme Merkezleri, Bilgisayar Kontrollü Tezgahlar, Bilgisayar Kontrollü Üretim, Automatic Tool Changer, Machining Centers, Computer Controlled Machine Tools, Computer Controlled Manufacture
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
öz CNC TAKIM TEZGAHLARI İÇİN OTOMATİK TAKIM DE?İŞTİRİCİ TASARIMI KOÇ, Murat Bilgin Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Eylül, 1995, 163 sayfa Otomatik takım değiştiriciler (ATC), genellikle işleme merkezlerinde kullanılan ve iş muindeki kesici takımın, takım magazinindeki başka bir takımla yer değiştirmesini sağlayan mekanik cihazlardır. Bir takım değiştirici tasarımı magazinin tasarımını da içerir. Bunlar birçok değişik tipte olabilirler. Fakat hangi tip olursa olsun, bir takım değiştiricisinin en önemli özelliği en kısa zamanda takımı değiştirebilmesidir. Bu çalışmayla, tasarımı ve üretimi Türk mühendisleri ve işçileriyle TAKSAN Takım Tezgahları A.Ş.'de yapılan Türkiye'nin ilk CNC yatay işleme tezgahı özelliğini taşıyan YÎM 500 için tasarlanan otomatik takım değiştiricisi gerçekleştirilmiştir.Bu çalışma sırasında, değişik tipteki takım değiştiricileri ve bunların çalışma prensipleri de incelenmiştir. Tezgahın en kısa zamanda tasarlanması ve üretilmesi ve pazarda alıcı bulabilmesi için maliyetinin düşük olması kriterleri baz alınarak, değişik tipteki takım değiştiricileri arasından en uygun olan disk tipi takım değiştiricisine karar verilmiş ve en ağır 8 kg, en büyük 150 mm çapa kadar takım alabilen 24 takımlı bir otomatik takım değiştirici tasarlanmıştır. Takım değiştirici, en yakındaki takımı yaklaşık 4 sn'de, en uzaktaki takımı 6 sn'de değiştirebilmektedir. Gerçekleştirilen otomatik takım değiştiricisi TAKSAN CNC Yatay îşleme Merkezini (TMC500H) pazarda rekabet edebileceği bir konuma getirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF AUTOMATIC TOOL CHANGER FOR CNC MACHINES KOÇ, Murat Bilgin M.S. Thesis in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER September, 1995, 163 pages Automatic Tool Changers (ATC) are devices generally used in machining centers to change the tool in spindle with the tool in magazine. The design of ATC unit includes the design of magazine as well. ATC may be various types. However, whichever type an ATC is, the most important feature is to change the tool at a minimum time. In this study, the design of ATC of the first CNC Horizontal Machining Center YİM 500 of Turkey which has been designed and manufactured in TAKSAN Machine Tool Industry and Trade Co. by the Turkish engineers and workers, is realized. inDuring the study, various types of automatic tool changers and their working principles have also been reviewed. The design and manufacture of ATC in a shortest possible time and the cost of the machine tool have been determined as the most important criteria in order to market the machine. After examining several alternatives the disc type ATC has been decided to be implemented. A magazine has been designed with 24 tools having the maximum tool diameter of 150 mm and the maximum tool weight of 8 kgf. The designed ATC can change the closest tool within approximately 4 sec. and the farthest tool within 6 sec. The realized ATC system has provided a competetive position for TAKSAN CNC Horizontal Machining Center (TMC500H) in the market.