Geri Dön

Stochastic modelling of earthquake occumences and estimation of seismic hazard: A Random field approach

Deprem oluşumlarının stokastik modellemesi ve sismik tehlikenin tahmini: çok boyutlu rassal fonksiyon yaklaşımı

  1. Tez No: 47312
  2. Yazar: AYŞEN AKKAYA (DENER)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. SEMİH YÜCEMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Rassal fonksiyon, çok boyutlu rassal fonksiyon, stokastik süreç, mekan-zaman süreci, sismik tehlike, düzey aşımı, deprem, Markov süreci, Poisson süreci, yenilenme süreçleri, uç değer, Kuzey Anadolu fayı. vı, Random function, random field, random process, stochastic process, space-time process, seismic hazard, level crossing, earthquake, Markov process, Poisson process, renewal processes, extreme value, North Anatolian fault. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 156

Özet

ÖZ DEPREM OLUŞUMLARININ STOKASTTK MODELLEMESI VE SİSMİK TEHLİKENİN TAHMİNİ: ÇOK BOYUTLU RASSAL FONKSİYON YAKLAŞIMI Akkaya (Dener), Ayşen Doktora, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Semih Yücemen Eylül 1995, 156 sayfa Çevresel, fiziksel, biyolojik, mühendislik, sosyal ve ekonomik sistemler zaman ve mekan içinde rassal dalgalanmalar gösterirler. Rassal fonksiyonlar kuramı ve kavramları, karmaşık yapısal dalgalanmalar ve bilgi yokluğundan kaynaklanan birçok belirsizliği içeren doğal olayların yeterli bir şekilde tasviri için gerekli ortamı oluşturmaktadır. Bu çalışmada Türkiye için en tahripkar doğa olayı olması nedeni ile depremlerin modellenmesi ve tahmini ile ilgilenilmiştir. Rassal fonksiyonlar kuramının çalışmayla ilgili temel kavramları sunulmuş ve sismik tehlike tahmininde en yaygın kullanımı olan stokastik modeller, yenilenme, Poisson, Markov ve uç değer için kritik bir değerlendirme yapılmıştır.Bu araştırmada doğrusal olarak uzayan sismik kaynakların yarattığı deprem tehlikesinin tahmini için çok boyutlu rassal fonksiyon modelleri geliştirilmiştir. Kırık düzlemi üzerinde biriken gerilme enerjisi, m magnitüdünün karşılığı olan enerji düzeyini aştığında, magnitüdü en az m olan bir depremin meydana geleceği varsayılmıştır. Çok boyutlu rassal enerji fonksiyonunun mekan ve zaman içindeki korelasyon yapısı açık olarak göz önünde tutulmuştur. Gauss ve lognormal çok boyutlu rassal fonksiyonları için formüller çıkartılmıştır. Sismik tehlike tahmin modeli, homojen rassal fonksiyonlar kapsamındaki düzey aşımı kuramının asimtotik sonuçlarına dayandırılmıştır. Çok boyutlu rassal fonksiyonun korelasyon yapısını zaman ve mekan boyutlarına ayırarak ve korelasyon ölçüsü olarak da dalgalanma ölçeğini kullanarak önemli çözümsel kolaylıklar sağlanmıştır. Dalgalanma ölçeğinin zaman ve mekan boyutlarında tahmini için değişik istatistiksel yöntemler tanımlanmıştır. Kuzey Anadolu fay hattının (KAFH) 30.3 İT) ve 41.08T) boylamları arasındaki bölgede 1904-1992 yılları içinde kaydedilen depremler, sismik veri tabanım oluşturmak üzere derlenmiştir. Bu veri tabanı çalışmada geliştirilen çok boyutlu rassal foksiyon modeUerinin ve tahmin yöntemlerinin uygulanmasını göstermek için kuUanılmıştır. KAFH'ı için, en yaygm kullanılan stokastik modellerden hesaplanan sismik tehlike tahminleri, çok boyutlu rassal fonksiyon modellerinden elde edilen sonuçlarla karşılaştınlmıştır. Sismik veri tabam ve sayısal hesaplamaların gerçekleştirilmesi için hazırlanan bilgisayar yazılımlarının dökümleri tezin sonunda sunulmuştur.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT STOCHASTIC MODELING OF EARTHQUAKE OCCURRENCES AND ESTIMATION OF SEISMIC HAZARD: A RANDOM FffiLD APPROACH Akkaya (Dener), Ayşen Ph.D., Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. M. Semih Yücemen September 1995, 156 pages Environmental, physical, biological, engineering, social and economic systems exhibit random fluctuations in time and space. The theory and concepts of random functions provide the necessary means for adequately representing natural phenomena having a high degree of uncertainties due to complex inherent fluctuations and lack of information. In this study the interest is restricted to the modeling and prediction of earthquakes, since earthquakes are the most destructive natural events in Turkey. The fundamental concepts of the random function theory that are relevant to the study are presented and a critical review of the most widely used stochastic models of seismic hazard prediction, namely: renewal, Poisson, Markov and extreme value, are given. IllIn this research work, original random field models are developed to estimate the seismic hazard associated with linearly extending seismic sources. An earthquake having at least a magnitude of m is assumed to occur whenever the total strain energy accumulated over the potential rupture plane exceeds the level corresponding to this magnitude. The spatial and temporal correlation characteristics of the energy random field are taken into consideration explicitly. Both the Gaussian and lognormal random field formulations are derived. The seismic hazard prediction model is based on the asymptotic results of the level crossing theory of homogenous random functions. Significant analytical simplicity is achieved by using a separable correlation model for the space and time components of the random field and by introducing the scale of fluctuation as a measure of correlation. Different statistical procedures are described for the estimation of the scale of fluctuation in the space and time domains. Earthquakes that have recorded during the period of 1904-1992 along the portion of the North Anatolian fault lying between longitudes 30.3 1°E and 41.08°E are complied to form the data base. This data base is then used to show the implementation of the random field models and the estimation procedures developed in the study. The seismic hazard predictions obtained for the North Anatolian fault from the most commonly used stochastic models are compared with those computed from the random field models, by utilizing the same data base. The seismic data base and the listing of computer programs coded for carrying out the numerical computations are included.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de meydana gelen depremlerin Markov zincirleri ile modellenmesi

    Modelling the earthquakes occuring on Turkey by Markov chains

    SERPİL ÜNAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    İstatistikGazi Üniversitesi

    İstatistik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SALİH ÇELEBİOĞLU

  2. Saklı Markov modelinin farklı dağılımlar için incelenmesi

    Investigations of hidden Markov model for various distributions

    CEREN EDA CAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Deprem MühendisliğiHacettepe Üniversitesi

    İstatistik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA GÜL ERGÜN

  3. Uquefaction analysis: Stochastic parameter modelling

    Sıvılaşma analizi: Stokastik parametre modellemesi

    HAYDAR KÜRŞAT TÜRKMEN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1999

    İnşaat MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DERİN URAL

  4. Sismik anomalilerin yapay sinir ağları yönetimi ile tanınması ve sınıflandırılması

    The recognition and classification of seismic anomalies by ANN method

    MEHMET SİRAÇ ÖZERDEM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AHMET COŞKUN SÖNMEZ

  5. 17 ağustos 1999 İzmit- Gölcük depreminin (mw=7.4) Yalova'da oluşturduğu ivme değerlerinin tahmin edilmesi

    Estimation of acceleration values caused of the August 17, 1999 İzmit-Gölcük earthquake (mw=7.4) in Yalova

    ÖZNUR ÜSKÜLOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Jeofizik Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EŞREF YALÇINKAYA