İnsan ve çevre ilişkileri ünitesinde otantik probleme dayalı öğrenme etkinliklerinin 7. sınıf öğrencilerinde yansıtıcı düşünme becerisi, akademik başarı, çevre tutum ve farkındalıkları üzerine etkisi
The effect of learning activities based on authentic problems in the human and environmental relations unit on the reflective thinking skills, academic success, environmental attitude and awareness of 7th grade students
  1. Tez No: 473143
  2. Yazar: GÜZİDE DADLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVRİM URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik Öğrenme, Problem Dayalı Öğrenme, Yansıtıcı Düşünme Becerisi, Çevresel Tutum, Çevre Farkındalığı, Akademik Başarı, Authentic Learning, Problem Based Learning, Reflective Thinking Skill, Environmental Attitude, Environmental Awareness, Academic Success
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Bu çalışmanın amacı,“İnsan ve Çevre İlişkileri”ünitesinde otantik probleme dayalı öğrenme etkinliklerinin 7. sınıf öğrencilerinin yansıtıcı düşünme becerisi, akademik başarı, çevre tutum ve farkındalıkları üzerine etkisini incelemektir. Çalışma grubunu 2015-2016 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 26'sı deney grubunda, 27'si kontrol grubunda olmak üzere toplam 53 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada, karma araştırma deseni kullanılmıştır. Dersler kontrol grubunda geleneksel ders anlatım yöntemi ile işlenirken, deney grubunda otantik probleme dayalı öğrenme etkinlikleri ile yürütülmüştür. Uygulama öncesinde ve sonrasında öğrencilerin yansıtıcı düşünme becerilerini belirlemek için problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerisi ölçeği (YDBÖ), akademik başarılarını belirlemek için çevre bilgi testi (ÇBT) ve çevreye yönelik tutumlarını belirlemek için çevresel tutum ölçeği (ÇTÖ) her iki gruba ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin çevre farkındalıklarını belirlemek amacıyla uygulama öncesinde ve sonrasında deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerinden 5'er öğrenciye Çevre Farkındalığı Görüşme Formu (ÇFGF)'nda yer alan yarı yapılandırılmış görüşme soruları yöneltilmiştir. Çalışmanın nicel analiz sonuçlarına göre; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarıları ve çevresel tutum puanları arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık ortaya çıkarken, yansıtıcı düşünme becerisi ölçeği son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Ayrıca nitel analiz sonucunda öğrencilerin çevre farkındalıkları konusunda deney grubu lehine bir gelişme izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the effect of learning activities based on authentic problems in the 'Human and Environmental Relations' unit on the reflective thinking skills, academic success, environmental attitude and awareness of 7th grade students. The study group consisted of a total of 53 students, 26 of whom were in the study group and 27 of whom were in the control group, who received education in the 2015-2016 academic year. In the study, the mixed research design was used. While the lessons in the control group were given in the manner of traditional lectures, learning activities based on authentic problems were used in the study group. Prior to and after the application, the reflective thinking skills scale (RTSS) to determine the students' reflective thinking skills; the environment information test (EIT) to determine academic success and the environmental attitude scale (EAS) to determine their attitude towards the environment were applied to both groups as pre and post test. In addition, prior to and after the application, 5 students each from the study group and the control group were asked to answer semi-structured interview questions in the Environmental Awareness Interview Form (EAIF) to determine their environmental awareness. According to the quantitative analysis results of the study, while there is a statistically significant difference between both groups' academic success and environmental attitude scores in the favor of the study group, no statistically significant difference was observed between the reflective thinking skills scale post-test scores. Additionally, the results of the qualitative analysis showed that the study group developed positively in terms of the students' environmental awareness.