Compatibilization studies of rf-plasma modified LDPE-PVC blends
RF-plazma ile modifiye edilmiş zope-pvc alaşımlarını uyumlaştırma çalışmaları
  1. Tez No: 47316
  2. Yazar: TAN TONGUÇ TORUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNERİ AKOVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Plazma Modifikasyonu, LDPE, PVC, Alaşım, Uyumlaştırma. vı, Plasma Modification, LDPE, PVC, Blend, Compatibilization. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
öz RF-PLAZMA ÎLE MODİFİYE EDİLMİŞ LDPE-P VC ALAŞIMLARINI UYUMLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI TORUN, Tan Tonguç Y. Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güneri AKOVALI Haziran 1995, 109 sayfa Bu çalışmada, düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve polivinil klorür (PVC) yüzeyleri farklı monomer ortamlarında plazma ile modifıye edildi. Monomer olarak; PVC için asetilen, LDPE için karbon tetraklorür ve vinil klorür kullanıldı. Saf örneklere başlıca dört faklı plazma koşulu uygulandı. Ayrıca düşük molekül ağırlıklı bir vinil klorür polimeri plazma kullanmaksızın uyum arttırıcı malzeme olarak alaşımlara eklendi. Plazma ile modifiye edilmiş ve edilmemiş saf örnekler ve alaşımlar film halinde hazırlandı. Uyum derecesini gözlemlemek için LDPE-PVC alaşımları mekanik ve dinamik mekanik analiz teknikleri kullanılarak incelendi. Alaşımların karakterizasyonu FTIR spektroskopisi ile yapıldı. Ayrıca, plazma modifikasyonundan sonra LDPE-PVC alaşımlarının yüzey özelliklerindeki değişmeler de değme açısı ölçümleri ile araştırıldı. SEM çalışmaları yapışma derecesini gösterme açısından yeterince bilgi verici bulunmadı fakat değme açısı çalışmaları, plazma işleminin, alaşımların yüzey serbest enerji değerlerinde artışlara yol açtığını gösterdi. Mekanik analiz ve değme açısı deneylerinin sonuçlan ideallikten sapma metodu ile sunuldu. Düşük molekül ağırlıklı vinil klorür polimerinin karakterizasyonu; element analizi, NMR ve FTIR yöntemleriyle yapıldı.Hazırlanan alaşımlar arasında, vinil klorür ile plazmadan geçirilmiş ve vinil klorür polimeri katılmış alaşımlar yapışma öelliklerini arttırma bakımından en uygun bulundu. Mekanik analiz sonuçlan gösterdi ki %75 LDPE içeren alaşımlara 0.5 pph polimer eklenmesi, eklenmemiş olanlarla karşılaştırıldığında kopma uzamalarında %225 ve kopma dayanımında %65 artış sağlamıştır. Düşük watt- yüksek monomer akış hızında vinil klorür ile plazma işlemindeki artışlar kopma uzaması için %144 ve kopma dayanımı özellikleri için %54 dür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPATIBILIZATION STUDIES OF RF-PLASMA MODIFIED LDPE-PVC BLENDS TORUN, Tan Tonguç M. Sc., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Güjıeri AKOVALI June 1995, 109 pages In this study, low density polyethylene (LDPE) and poly(vinyl chloride) (PVC) were plasma surface modified in different monomer environments. As monomers; acetylene for PVC, carbon tetrachloride and vinyl chloride for LDPE were used. Mainly four different plasma conditions were applied to the pure samples. Additionally a low molecular weight polymer of vinyl chloride was directly used in second series of blends as the compatibilizing agent, without application of plasma. Plasma treated and untreated samples and blends were all prepared in the form of film. LDPE-PVC blends were investigated by mechanical and dynamic mechanical analysis techniques to observe the degree of compatibility. Characterization of blends were done by FTIR spectroscopy. In addition, changes in surface properties of LDPE-PVC blends after plasma treatment were also investigated by contact angle measurements. SEM results were not very informative to follow degree of adhesion, whereas contact angle studies showed that plasma treatment results in increase in surface free energy values. The results of mechanical analysis and contact angle experiments were presented by use of deviation from ideality method. The characterization of low molecular weight vinyl chloride polymer was done by elemental analysis, NMR and FTIR methods. inWithin the blend samples prepared, only the vinyl chloride plasma treated and its low molecular weight polymer added blends were found to be the most suitable with promoted adhesion. Mechanical analysis results showed that, 0.5 pph addition of vinyl chloride polymer to the blend with 75% LDPE provides 225% increase in elongation at break and 65% increase in ultimate strength as compared to the untreated blend. For vinyl chloride plasma treatment case at low-watt and high-flow rate, the increases are 144% for elongation at break and 54% for ultimate strength values.