Characterization of lipid composition of wheat varieties under stress conditions
Buğday türlerinin stres koşulları altında yağ bileşimlerinin tanımlanması
- Tez No: 47321
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, PROF.DR. MERAL YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Buğday (Triticum aestivum L.), Yağ Asitleri, Kuraklık Stresi, Tuz Stresi vi, Wheat (Triticum aestivum L.), Fatty Acids, Drought Stress, Salt Stress. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZ BU?DAY TÜRLERİNİN STRES KOŞULLARI ALTINDA YA? BİLEŞİMLERİNİN TANIMLANMASI Soydan, Alper Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Avni Öktem Ekim 1995, 115 Sayfa Kuraklık ve tuz stresinin buğday çeşitlerinin, Bezostaja 1, Gerek 79, Bolal 2973 ve Tosun 144 (Triticum aestivum L.), yaprak ve köklerindeki doymuş ve doymamış yağ asitlerinin miktarı ve içeriği üzerine etkisi incelendi. Bitkiler büyüme odasında 14: 10 saat ışık ve karanlık da yedi gün süre ile büyütüldü. Yedi günlük bitkiler 3, 5, ve 8 gün süre ile kuraklık ve % 4 tuz stresine tabi tutuldular. Kontrol ve stres uygulanmış bitkilerden yaprak ve kök numuneler alındı ve toplam yağ izole edildi. Yağ asitlerinin miktarı ve içeriği gaz kromatografı tekniği ile tesbit edildi. Kontrol numunelerde yaprak ve kök dokularda, doymuş ve doymamış yağ asitlerinin dağılımı bakımından çeşitler arasında farklılıklar gözlendi.Kuraklık stresi altında yaprak dokularında, doymuş yağ asitlerinin miktarında artış, bununla beraber kök dokularda bir hayli azalma vardı. Kuraklık stresi ile ilgili bu değişimler çeşitlere özgüydü. % 4 tuz stresi altında buğday çeşitlerinin yaprak dokulardaki doymuş yağ asitlerinin miktarlarında dikkate değer bir artış gözlenmedi. Diğer taraftan kök dokularında Bezostaja 1 hariç diğer buğday çeşitlerinde belirgin azalma gözlendi. Stres altında doymuş ve doymamış yağ asitlerinin miktarlarında gözlenen değişiklikler, stres koşullarına uyum sağlama olarak yorumlandı. Bu çalışmanın sonuçlarından, kuraklık ve tuz stresine dayanıklı buğday çeşitlerinin tesbitinde, yaprak ve kök dokularındaki toplam yağ asitlerindeki değişimlerinde bir kriter olabileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF LIPID COMPOSITION OF WHEAT VARIETIES UNDER STRESS CONDITIONS Soydan, Alper M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Cosupervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin A. Öktem October 1995, 115 Pages The effect of drought and salt stress on leaf and root total saturated and unsaturated fatty acid composition were analyzed in four different wheat cultivars, Bezostaja 1, Gerek 79, Bolal 2973, and Tosun 144 (Triticum aestivum L.). The plants were grown in a growth chamber under 16:8 light-dark cycle for 7 days. They were exposed to drought and 4 % NaCI as salt stress for 3, 5, and 8 days. The leaves and roots were removed from the control and stressed plants and total lipids were extracted and fatty acid methyl esters were obtained. Fatty acid composition was characterized by gas chromatographic techniques. There were differences between varieties in terms of distribution of SFA and UFA in the leaf and root tissues in control samples. inUnder drought stress conditions, the amount of SFA increased in leaf tissues; however, in root tissues, there was a considerable decrease. These variations due to the drought stress were variety specific. Under 4 % salt stress in leaf tissue, no significant change in the amount of SFAs were observed in all of the varieties whereas considerable decrease was detected in the root tissues in terms of percentage of SFA except Bezostaja 1. These differences in the content of saturated and unsaturated fatty acid of stressed plants might be related to the stress adaptation. The results of this investigation have demonstrated that changes in the content of fatty acids in leaves and root tissues may be an additional criteria for characterization of drought and salt tolerant wheat genotypes.