Characterization of membrane phospholipids and proteins of some wheat (Triticum aestivum l.) varieties under salt and drougth stress conditions
Buğday (Triticum aestivum l.) bazı çeşitlerinin tuz ve kuraklık stresi altında hücre zarı fosfolipitlerinin ve proteinlerinin tanımlanması
  1. Tez No: 82786
  2. Yazar: E.SEMA TORAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, Triticum aestivum L, hücre zan, tuz stresi, kuraklık stresi, fosfolipid, hücre zan proteini, TLC, HPLC, SDS-PAGE, 2-D elektroforez. vm, Wheat, Triticum aestivum /, membrane, salt stress, drought stress, phospholipid, membrane protein, TLC, HPLC, SDS-PAGE, 2-D (EF) electrophoresis
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz BUĞDAYIN (Tritîcum aestivum L) BAZI ÇEŞİTLERİNİN TUZ VE KURAKLIK STRESİ ALTINDA HÜCRE ZARI FOSFOLİPİDLERİNİN VE PROTEİNLERİNİN TANIMLANMASI Toraman, Emine Sema Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Ocak 1999, 106 sayfa Bu çalışmada ekmeklik buğday (Triticum aestivum L) çeşitleri olan Tosun 144 ve Gerek 79'un hücre zan fosfolipidleri ve hücre zan proteinleri tuz ve kuraklık stresi altında nitelik ve nicelik bakımından tanımlandı. Buğday fideleri 25±2 °C sıcaklık ve 8 saat karanlık 16 saat fotoperyod ile iklim odasında yetiştirildi. Yedi günlük fideler tuz (%2 NaCl) veya kuraklık stresine tabi tutuldular. Yaprak ve kök örnekleri stresin 3.cü, 5.ci ve 8.ci günlerinde, stres uygulanan ve kontrol fidelerinden alındı. viStreslerin hücre zan üzerindeki biyokimyasal etkileri hem fosfolipid hem de proteinlerin hücre zan düzeyinde tanımlanmasıyla gerçekleşti. Hücre zan fosfolipidleri ilk önce polar lipidlerin konsantrasyonlarının, total lipid test metoduyla belirlenmesiyle yapıldı. Daha sonra fosfolipidlerin nitelik analizleri önce Thin Layer Chromatography de Silica jel plakalannın yardımı ile kloroform:metanol:asetik asitsu (60/50/1/4) solvent sisteminin kullanılmasıyla yapıldı. Daha sonra nitelik ve nicelik analizleri High Performance Liquid Chromatography de yapıldı. Analizler için Silica jel (TSK-si-150) and amino faz (sphereclone-NH2 ) analitik kolonlan ve asetonitril:metanol:10-mM amonyumdihidrojenfosfat (64/28/8) pH 4.8 solvent sistemi kullanıldı. Total lipid test sonuçlanna göre Tosun 144 tuz ve kuraklık stresine karşı dayanaklı olduğu seklinde yorumlandı. Diğer taraftan Gerek 79'un, tuz stresine adaptasyon sağlayabileceği belirlendi. Hücre zan protein derişimi Bradford metodu ile belirlendi. Protein profilleri SDS-PAGE ve 2-D elektroforez teknikleri ile tanımlandı. Protein konsantrasyonlannın tayini Tosun 144'ün tuz ve kuraklık stresine dayanıklı olduğunu gösterirken Gerek 79'un tuz ve kuraklık stresine adaptasyon sağlayabileceği belirlendi. Proteinlerin Tosun 144 türünde nitelik ve nicelik çalışmaları, tuz stresi altındaki kök hücre zarlannın 44-45 kD moleküler ağırlığında yeni bir proteinin sentezlendiğini gösterdi. Tuz stresi altında hücre zan protein profil analizleri daha sonra 2-D elektroforez tekniği ile gerçekleştirildi. Yeni proteinlerin sentezlenmesi, yok olması veya proteinlerinin miktarlannm değişimi gözlendi Sonuçlann değerlendirilmesi buğday hücre zan polar lipidlerinin ve proteinlerinin nitelik ve nicelik değişikliklerinin doku ve türlere özgü olduğunu, kuraklık ve tuz stresi vudurumunda stress adaptasyon çalışmalarına bir veri tabanı oluşturabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF MEMBRANE PHOSPHOLIPIDS AND PROTEINS OF SOME WHEAT (Triticum aestivum L.) VARIETIES UNDER SALT AND DROUGHT STRESS CONDITIONS Toraman, Emine Sema M.S., Department of Biology Supervisor: Prof.Dr.Meral Yücel Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem January 1999, 106 pages In this study the membrane phospholipid composition and membrane proteins of salt and drought stressed wheat {Triticiim aestivum L.) varieties (Tosun 144 and Gerek 79) were characterized. Seedlings of both varieties were grown in a growth chamber at 25 ± 2 ° C for 8 hours dark-16 hours of photoperiod. Seven- day old seedlings were exposed to either salt (2% NaCl) or drought (cut of water) stress. Shoot and root samples of the treated and control seedlings were taken on the 3rd, 5th and 8th days of the stress given. inBiochemical effects of stresses on membranes were determined by both phospholipid and protein characterizations at membrane level. Qualitative analysis of phospholipids were first carried out by Thin Layer Chromatography on silica gel plates with solvent system chloroform: methanol: acetic acid:water (60/50/1/4). Later on High Performance Liquid Chromatography analysis were performed for qualitative and quantitative analysis of membrane phospholipids. Silica gel (TSK si-150) and amino phase (sphereclone-NFb analytical columns were used with acetonitrile: methanol: 10-mM ammonium dihydrogen phosphate (64/28/8) pH 4.8. As a result of total lipid test of membrane fractions of different wheat varieties, Tosun 144 and Gerek 79, Tosun 144 has been determined to have higher capacity of tolerance to salt and drought stress, while Gerek 79 was determined as adaptable to salt stress treatment. Membrane proteins of both wheat varieties were further characterized by employing both SDS-PAGE and 2-D electrophoresis techniques. Synthesis proteins or disappearance of new proteins or quantitative changes in individual proteins were observed in 2-D electrophoresis. Quantitative and qualitative changes were observed in the root protein profiles of Tosun 144 under salt stress treatment. A unique protein with molecular weight of 44-45 kD was detected in root tissues of 5th day of salt treated Tosun 144. Through the evaluation of the results, we conclude that the qualitative and quantitative changes in the polar lipids and proteins of wheat membranes are tissue and variety specific. And these could provide a base for determination and evaluation of stress adaptation mechanisms in salt and drought stress cases in other wheat varieties. IV